И още вкусни идеи
Лора и Стоян от „Бон Апети“ на 24kitchen.bg и bonapeti.bg дават още вкусни идеи какво да се направи с краставици.
Риба с цитрусов сос
Продукти:
800 г филе от бяла риба (хек)
40 г краве масло (студено)
150 мл бяло вино
30 мл зехтин
1 портокал
1 лимон
1 скилидка чесън
1 с. л. каперси
сол и пипер меланж на вкус
За гарнитурата:
8 стръка стеблена целина
1 краставица
1 връзка копър
60 мл зехтин
40 мл ябълков оцет
сол и черен пипер на вкус
семена нигела (черен кимион) за поръсване
Приготвяне:
Рибата се подсушава и се овкусява със сол и пипер меланж. Половината портокал и лимон се филетират, останалата част от плодовете се изстисква. Зехтинът се загрява и в него се пуска цялата смачкана скилидка чесън. Когато мазнината се ароматизира, чесънът се изважда и рибата се пържи от двете страни. Прибавят се каперсите, налива се виното и щом се изпари, се сипва и сокът от цитрусите, готви се, докато се редуцира. Съдът се дърпа от огъня, добавят се филетираните плодове и студеното масло, посолява се.
Краставицата се обелва и се почиства от семките, като семките са запазват. Целината също се обелва. Зеленчуците се нарязват на не много тънки парчета. Сърцевината от краставиците се смила със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с дресинга и с наситнения копър. Преди поднасяне се поръсва със семена нигела. Рибата се сервира със соса от тигана и салатата.
Таратор по индийски (раита)
Продукти:
800 г кисело мляко
1 червена люта чушка
2 краставици
2 ч.л. кимион на зърна
2 ч.л. бял синап
1 ч.л. сухо чили (смляно)
2 с.л. олио
сол на вкус
4 стръка мента
Приготвяне:
Кимионът и синапът се запичат в сух тиган и след това се стриват в хаванче. Едната краставица се обелва и се нарязва на ситно. Другата се оформя на ленти с белачка, а сърцевината й се наситнява. Киселото мляко се разбива. Прибавят се накълцаните краставици и стритите подправки, посолява се на вкус и се разпределя в 4 купички. Лютата чушка се наситнява и се запържва в олиото, заедно с чилито. Във всяка порция се слага малко от лютата смес. Гарнира се с ленти краставица и листенца мента и се поднася.