0

И още вкусни идеи

Лора и Стоян от „Бон Апети“ на 24kitchen.bg и bonapeti.bg дават още вкусни идеи какво да се направи с краставици.

Риба с цитрусов сос

Продукти:

800 г филе от бяла риба (хек)

40 г краве масло (студено)

150 мл бяло вино

30 мл зехтин

1 портокал

1 лимон

1 скилидка чесън

1 с. л. каперси

сол и пипер меланж на вкус

 

За гарнитурата:

8 стръка стеблена целина

1 краставица

1 връзка копър

60 мл зехтин

40 мл ябълков оцет

сол и черен пипер на вкус

семена нигела (черен кимион) за поръсване

Приготвяне:

Рибата се подсушава и се овкусява със сол и пипер меланж. Половината портокал и лимон се филетират, останалата част от плодовете се изстисква. Зехтинът се загрява и в него се пуска цялата смачкана скилидка чесън. Когато мазнината се ароматизира, чесънът се изважда и рибата се пържи от двете страни. Прибавят се каперсите, налива се виното и щом се изпари, се сипва и сокът от цитрусите, готви се, докато се редуцира. Съдът се дърпа от огъня, добавят се филетираните плодове и студеното масло, посолява се.

Краставицата се обелва и се почиства от семките, като семките са запазват. Целината също се обелва. Зеленчуците се нарязват на не много тънки парчета. Сърцевината от краставиците се смила със зехтина, оцета и сол и черен пипер на вкус. Салатата се овкусява с дресинга и с наситнения копър. Преди поднасяне се поръсва със семена нигела. Рибата се сервира със соса от тигана и салатата.

Таратор по индийски (раита)

Продукти:

800 г кисело мляко

1 червена люта чушка

2 краставици

2 ч.л. кимион на зърна

2 ч.л. бял синап

1 ч.л. сухо чили (смляно)

2 с.л. олио

сол на вкус

4 стръка мента

Приготвяне:

Кимионът и синапът се запичат в сух тиган и след това се стриват в хаванче. Едната краставица се обелва и се нарязва на ситно. Другата се оформя на ленти с белачка, а сърцевината й се наситнява. Киселото мляко се разбива. Прибавят се накълцаните краставици и стритите подправки, посолява се на вкус и се разпределя в 4 купички. Лютата чушка се наситнява и се запържва в олиото, заедно с чилито. Във всяка порция се слага малко от лютата смес. Гарнира се с ленти краставица и листенца мента и се поднася.