0

К ак да си изберем оранжерия или парник? Силно се препоръчва материалът на конструкцията да бъде алуминиев или стоманен поцинкован, квадратен или правоъгълен профил.

Как да си изберем оранжерия или парник? Силно се препоръчва материалът на конструкцията да бъде алуминиев или стоманен поцинкован, квадратен или правоъгълен профил.

Не е желателно да спирате вашия избор върху оранжерии, които са с W профил, поради тяхната слаба издръжливост, съветват от parnici.bg. Важно е да знаете, че на пазара има оранжерии, които са със студено поцинкован или прахово боядисан профил, които поради високата влажност в самите оранжерии хващат още на следващата година корозия. Ако искате във вашата оранжерия да бъде по-топло и вашите домати или краставици да стават по-бързо, може да изберете покритие от клетъчен поликарбонат. Пространството между преградите на поликарбоната е запълнено с въздух. Благодарение на това има добра топлоизолация и слънчевата светлина преминава по-добре от найлоновото покритие. Хубавото при поликарбоната е, че не се налага всяка година да го подменяте, защото той има изключително дълъг срок на експлоатация над 10 г.

Препоръка

Препоръчително е да не избирате евтин поликарбонат, защото има разлика в дебелината на UV защитата. Тя е по-тънка и по този начин значително се намалява срокът на експлоатация на оранжерията. Едно от важните предимства е устойчивостта на сняг и силни ветрове, което зависи от дебелината на профила. Тя може да варира от 0,6 до 1,2 мм. Обърнете внимание на разстоянието между гредите на оранжерията. Колкото по-начесто са или по-близо, толкова по-здрава е конструкцията. Обърнете внимание и на оптималната ширина на оранжериите за домашна употреба - от 2,5 до 4 метра, а височината от 2 до 4 метра. Препоръчително е да изберете конструкция, която можете да удължавате по всяко време, за да имате възможност да увеличавате вашата реколта.

Много важен момент е наличието на допълнителни прозорци и възможността за инсталиране на прозорци с автоматични механизми. Те действат благоприятно на вашия разсад благодарение на доброто проветряване.

Задължително се интересувайте какво включва гаранцията.

Характеристики

Производители на поликарбонат препоръчват за нашия климат минимална дебелина на материала 4 мм и UV защитен слой от 50 микрона. Цените на поликарбонатните оранжерии варират между 750 и 5000 лева в зависимост от модела. В „Мюсо Бриколаж“ например можем да си купим оранжерия с дълготрайно покритие от поликарбонат 4 мм с UV защита и с размер 3 на 8 на 2,10 метра срещу 1549 лева. Оранжерията има супер здрава основа от двустранно поцинкован квадратен профил 20 на 20 на 1 мм. Разстоянието между гредите е 1 м. Издържа снежно натоварване до 80 кг на квадратен метър. Има 2 врати с допълнителни прозорци и капандура като опция. От същата верига можем да си купим същата оранжерия, но по-малка с размери 3 на 4 на 2,10 метра срещу 899 лева. Има възможност съоръженията да се вземат и на кредит.

Полиетилен

По-бюджетен вариант е да изберем оранжерия от полиетилен. Във веригата може да намерите такава тунелна оранжерия с размери 6 на 3 на 2 метра, която да пази растенията от измръзване като им позволява да растат свободно – могат да дишат, да бъдат напоявани и третирани с водоразтворими вещества. Действа и като бариера срещу вредители. Оранжерията е с бърз и лесен монтаж, предлага се в пълен комплект за изграждане – с метална конструкция и устойчиво покривало от зелен армиран полиетилен. Има 12 прозореца и 2 врати - отпред и отзад. В момента цената е намалена от 449,99 лева на 399,99 лева.

Летни оранжерии – сменят се всяко лято. В „Мосю Бриколаж“ може да намерите такива на цена от 55,99 лева за 4 метра, 69 лв. за 6 м и 79,99 лева за 8 м. Покривният материал е от нетъкан текстил, плътността му 42 г на кв. метър. Монтира се лесно и е подходящ за ранна реколта.

Продават се и парници за балкон


В „Мосю Бриколаж“ в момента могат да се намерят и парници за балкон като цената е намалена от 115 на 92 лева при онлайн покупка до 15 октомври. Височината му е 2 м, ширината 70 см, а дължината 140 см. Конструкцията е от метал, а покривалото от полиетилен. За 69,99 лева пък може да си купите парник за разсад с прозорец с мрежа, отново с метална конструкция и с покривало полиетилен.