0

З ам. земеделският министър Явор Гечев откри неочаквано изчезнал сорт домат в една от първите биоградини край София. Това стана по време на първото тържество послучай Денят на боземеделието в Европа, което българските фермери от Българска асоцация биопродукти празунаваха в градините на Стоян Симеонов в Лесново. 

Зам. земеделският министър Явор Гечев откри неочаквано изчезнал сорт домат в една от първите биоградини край София. Това стана по време на първото тържество послучай Денят на боземеделието в Европа, което българските фермери от Българска асоцация биопродукти празунаваха в градините на Стоян Симеонов в Лесново. 

Откритие 

 

Червени домати, чиито зърна до стигат килограм в края на септември бяха окичили като коледна елха доматените растения в градините и и пищните оранжерии.

Празник

Най-неочаквано произходът на сорта откри зам. земеделският министър Явор Гечев, който взе огромния домат в ръцете си и възкликна възхитен. Ето това е истинският червен български домат. Истинско съкровище. С нежна ципа, сочно месо, което искри. Италианците ползват от тези домати, за да придадат благодорен вкус на доматения си сос, каза зам. министърът. Случката стана по време на празника на биопроизводителите. Той се отбелязва за първи път в Европа. Предложението е на Яшек Войчеховски, комисарят по земеделие, според когото датата 23 септември, когато е есенното равноденствие земеделците, които не използват химия и щадят природата да отбелязват своя празник.

Пищност

Явор Гечев, който преди години създаде прасковена градина и е възпитаник на Аграрния университет обясни, че това е сортът Марица 6, създаден от Института Марица в Пловдив през осемедестте години на миналия век. По онова време и до началото на деведестте години изключително популярен и обичан, след това се смятал за изчезнал. Сортът е хибрид и е истинско чудо, че растенията продължават да дават толкова добра реколта, в семейните градини.

Случайна селекция

Стоян Симеонов и съпругата му обясниха, че доматите сами си правят селекцията и си отглеждат разсадите от местни семена. Според Явор Гечев те са успели, защото полагат грижи, защото от научна гледна точка само пет процента от семената могат да съхранят качествата на хибрида.

 

Плодове и мляко

Само пет процента от плодовете и млякото, които се доставят в детските градини и училищата са био. Би трябвало да ги направим поне двадесет, но засега така стоят нещата със законодателството, че ще направим по-голяма услуга на гръцките и съседните биопоризводители, отколкото на българските, коментира Гечев. Според зеления депутат Борислав Сандов, има начин българските биоябълки и праскови да са с предимство пред вносните при доставка за учениците. За тази цел обаче трябва да се промени Закона за обществените поръчки, съобразно директивата за зелени обществени поръчки, която действа от няколко години в ЕС€ Според нея най-общо казано в определени случаи не е необходимо да се избира непременно най-евтината оферта.

Швеция

Благовеста Василиева от Дивата ферма пък разказа, че е видяла как в Швеция за разлика от България , в техните супермаркети първо се продават шведските зеленчуци и плодове и след това се залага на вноса, за разлика от практиката у нас. Албена Симеонова, която е шеф на БАБ каза, че у нас вече съществува целия спектър от плодове, зеленчуци, млека, сирена, бобови и зърнени храни, които са био. Засега единственият производител на биотелешко е Дивата ферма, а биосвинско не се произвежда все още. Проблемът е, че имаме малки количества и ние трудно да се справим с търговските вериги. Благовеста Висилиева разказа, че при преговорите с една от търговските вериги са поискали от нея да свали два лева върху най-ниската цена, която тя е предложила. От тогава не се занимавам с търговски вериги, каза биопроизводителката.

Опаковки

За жалост повечето от продуктите, които произвеждаме излизат като суровина от страната и след това влизат като чужди продукти, казаха фермерите. Малцина допускат, че биолещата от Австрия или биолимецът от чужбина всъщност е български. Причината е, че засега нямаме изградени пазари в страната и възможност за преработка, обясниха производителите.

Децата харесаха естествения аромат на телешкото

Българските биопроизводители от асоциацията на Албена Симеонова започнаха празника си рано сутринта като подариха козе сирене, мляко, биотелешко от Дивата ферма, картофи от полетата на Веселина Ралчева на детска градина Елхица в София. По- късно децата излапаха картофена яхния с телешко без да мрънкат, въпреки естествения аромат на месото. А готвачката на детското заведение възкликна, че отдавна не е попадала на месо, което е толкова крехко и не се къса на конци.


.