0

А рхеолози, изследващи останките на жертви на изригването на Везувий през 79 г. след Христа, са открили, че жителите на крайбрежието в онези дни са яли много повече риба от днешните италианци. Изследването показва също, че в древността мъжете са консумирали по-големи количества в сравнение с жените от тази считана за "превъзходна" храна, предаде Франс прес.

Археолози, изследващи останките на жертви на изригването на Везувий през 79 г. след Христа, са открили, че жителите на крайбрежието в онези дни са яли много повече риба от днешните италианци. Изследването показва също, че в древността мъжете са консумирали по-големи количества в сравнение с жените от тази считана за "превъзходна" храна, предаде Франс прес.

Специалистите под ръководството на екип от университета на Йорк са анализирани аминокиселини - градивните елементи на протеините, извлечени от
17 скелета на възрастни хора, открити при разкопки на древния римски град Херкулан - морски курорт, който остава затрупан под вулканична пепел до 18-и век.


Изучавайки съотношението между въглерода и азотните изотопи на аминокиселините и прилагайки статистически модел, изследователите са успели да разграничат групите храни с безпрецедентна точност, пише екипът в сп. "Сайънс адвансис".
Населението на Херкулан предоставя уникалната възможност да се изучат начините на живот и хранене на голяма брой хора, живели и загинали по едно и също време. По думите на водещия автор на изследването Силвия Сончин природното бедствие в древността е осигурило на археолозите "моментна снимка на тогавашното всекидневие".
"За сравнение гробищата, които обикновено се използват за определен период от време - за стотици години, и източниците на храна може да са се променили заради изменения в климата или различни търговски пътища", допълва Сончин.
Въпреки че Херкулан и близкият Помпей са били унищожени от вулкана, повечето от жителите им са успели да избягат навреме, отбелязва Оливър Крейг, професор по биоархеология и един от авторите на изследването.
Изследваните 17 скелета - 11 на мъже и шест на жени, са били избрани на случаен принцип измежду останките на 340 души, загинали на плажа и под намиращи се наблизо каменни арки, служещи като заслони за лодки, където са се опитали да потърсят убежище.
"Открихме изненадващо високо количество морски продукти в храненето на тези хора, особено в сравнение със съвременното средиземноморско население", пишат изследователите.
Според резултатите от проучването древните жители са консумирали около три пъти повече морски дарове, отколкото местните днес.
Екипът е установил също значително полово неравенство в групата по отношение на храненето - в сравнение с жените, мъжете са си набавяли средно 50 процента повече от необходимите им протеини от морски дарове. Те са консумирали и малко повече протеини от зърнени храни. Жените същевременно са си набавяли повече протеини от животински продукти. Менюто им е включвало и местно отглеждани плодове и зеленчуци.
Според екипа има няколко възможни обяснения за това неравенство. Едно от тях е, че мъжете вероятно са били по-ангажирани с риболова от жените. Също така е известно, че някои риби като риба тон са били считани за превъзходна храна в римското общество и мъжете са имали по-голям достъп до нея. Друго възможно обяснение е, че въпреки че е бил известен като курорт за елита, Херкулан е бил дом и на много роби и освободени роби.
Мъжете роби са имали по-голям шанс за еманципация от жените и като цяло са били освобождавани на по-млада възраст, което съответно им е осигурявало по-ранен достъп до тези ценни деликатеси.
"Вече разполагаме с начин и подход за количествено определяне на храненето в миналото и искаме да ги приложим по-мащабно във времето и пространството", казва Крейг.
Специалистът се надява на следващ етап да проучи колко бързо са се променили хранителните режими, когато праисторическите хора са преминали от ловци и събирачи към земеделски общества.