0
Шъ ът на Гранична полиция Милен Пенев беше уволнен вчера, а с него бяха съкратени и 21 митничари. Други четирима пък трябва да излязат от ареста, за да им бъдат връчени заповедите. Нареждането за отстраняването на Пенев е подписана от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщи БНР. Кадровата чистка достигна до висшите етажи на Гранична след мащабната акция на ГКПП Капитан Андреево, при която митничари бяха заподозрени за участие в контрабанден канал. 21 от тях вчера бяха освободени внезапно от директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Сред махнатите служители има редица ръководни кадри, включително и на най-високо ниво. Официалният мотив е съкращаване на щатовете, но имената на изританите поразително съвпадат с тези задържани и разпитвани за мащабната цигарена контрабанда от края на март. Тогава в Пловдив бяха спипани цели ТИР-ове с нелегални папироси, минали незабелязано през границата, като щетите за държавния бюджет се изчисляваха на десетки милиони левове. Последваха арести на митница Свиленград, а някои от задържаните тогава, а сега уволнени,
все още са в ареста
Това са Димитър Ковачев, изпълняващ длъжността началник смяна по време на контрабандата, титулярният началник смяна Красимир Добрев и малко по-късно арестуваните Юри Грудев и Христо Палазов. Мнозинството от останалите също са били задържани и разпитвани, а впоследствие освободени поради липса на доказателства. Това например са Ангел Пачеманов съпруг на зам.-кмета на Симеоновград Наталия Пачеманова и общински лидер на ГЕРБ, Петър Хандъров, Добринка Михайлова и др. Сред изританите има така наречените кантарджии, работещи в наркоотдела, и редови инспектори, но също и настоящи шефове като двамата началници на смени Петър Грозев и Стойчо Курдов. На най-високо ниво от уволнените е Валери Стайков, който преди година бе за малко временно изпълняващ длъжността началник на митница Свиленград, както и бившите шефове на митнически пункт Капитан Андреево Красимир Костадинов (заемал поста допреди месец) и Александрина Христова-Петрова, а също и сегашният главен експерт на митницата Димитър Пенев.
Митничарската сеч се случи в 5 без 10 следобед в понеделник при визитата на Ваньо Танов в митницата за съвещание с личния състав на ведомството. Покрай съвещаването той
лично връчил заповедите
за уволнение на 6 души. Останалите, които не са присъствали, щели да получат депешите си допълнително. От митницата не съобщават официален мотив за масовата сеч която засяга приблизително 10% от целия личен състав на митницата. В нея към момента работят към 300 души. Неофициално източници от митницата потвърдиха, че в заповедите пишело, че длъжностите се съкращават.
Ръководството на митницата включително временно изпълняващият длъжността началник Стефан Марашев не бяха открити за коментар.
„Сигурно има защо. Гоним 1 милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава” - с тези думи премиерът Бойко Борисов вчера коментира пред медиите освобождаването на 25-имата служители на Агенция „Митници”, работещи на пункта Капитан Андреево, съобщи БНР.От понеделник Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума и обвързва това с оставането или не на поста на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов.