0

Ж егата предизвиква бедствено положение в животновъдството. Масово животните не могат да издържат на жегите, почти не се хранят и са на път да спрат да дават мляко.

Жегата предизвиква бедствено положение в животновъдството. Масово животните не могат да издържат на жегите, почти не се хранят и са на път да спрат да дават мляко.

Фермери ликвидарт стадата си, защото не могат да се справят. За това алармират стопани със стада овце, кози и говеда от различни краища на страната.

Слънцето буквално изгаря тревата по пасищата

а голяма част от нея е маносана. Дори и да са гладни, овце и говеда няма какво да пасат. За да ги дохранват, стопаните са принудени да купуват фуражи, чиито цени хвърчат нагоре с всеки изминал ден. Онзи ден килограм царевица беше 40 ст., в средата на миналата седмица се качи на 50 ст., при 27 ст. за кг миналото лято, сподели Снежана Димитрова от Радомирци. Тя и съпругът й притежават стадо от 150 овце Черноглава плевенска и 80 кози. Млякото преработват по Наредбата за директни доставки на сирене и местния млечен деликатес крокмач. Снежана добави, че люцерната вече е 4-5 лв. балата, а е била 2,50-3 лв.

Изкупната цена на овчето мляко преди 15 г. беше 1,33 лв. на литър, сега е 1,20 лв. на литър, посочи стопанката.

За първа година ще приключа с правенето на крокмача преди празника на Богородица на 15 август, заяви стопанката. Това не се е случвало никога досега, имало е жеги, но тези просто ни довършиха. Овцете намаляват драстично млякото и ще прегорят до средата на август.

Животните просто няма какво да пасат

Жената разказа, че обичайно в началото на август започва да прави крокмача и приключва до средата на септември. Днес ситуацията е коренно различна.

За подобна ситуация съобщава и говедовъдите. Благовеста Димитрова, съсобственик на Дивата ферма в Източните Родопи, където се отглеждат породи с месодайно направление - Обрак, Българско сиво говедо и Родопско късорого говедо, разказа, че животните се справят много трудно с горещините. Фермерите са успели да качат голяма част от животните си на Белмекен в Рила, където говедата се чувстват като на курорт в сравнение с посестримите си в жегата край Горно поле. За съжаление тази година разрешителното за паша е орязано с повече от 30% и затова животните не могат да бъдат качени на хладно. Тези, които са долу, буквално бедстват, няма къде да се крият от парещите лъчи на слънцето. Тревата е изсъхнала. Фермерите ги дохранват.

Благовеста Василиева каза, че причината част от стадото да остане в сухите Родопи е заради куп неразбории между МЗХГ и МОСВ и зелени организации. Понеже тази година са променили плана за управление на националните паркове и по този начин

площта на пасищата е редуцирана с 30%

част от фермерите, които ползват сочните поляни високо в планината, в момента бедстват. А там има извори, хладни пасища, на всяка крачка животните има къде да пият вода, а долу, в Източните Родопи, това не може да се случи, защото е много горещо и сухо, каза Благовеста.

Тази година за първи път няма да получим помощ де минимис, а се надявахме на някаква помощ от държавата, за да оцелеем. Снежана разказа, че прекупвач в Плевен вече си доставя овче мляко от Румъния, защото му излиза много по-евтино. Това е и причината, поради която едва ли ще вдигне изкупните цени. Румънците са много по-субсидирани от българските си колеги. Те получават по 200 евро помощ на глава животно, докато тук са 40 лв., а за елитните животни - 80 лв. за година.

Масово се ликвидират стада с овце в България

Преди месец за продадено съобщи майсторката на най-хубавото кисело мляко в Трън Мария. Ликвидират стадата си в селата в района на Луковит, Карлуково и района. Само за последните два месеца от осем души овцевъди вече са останали двама, обясниха семейство Снежана и Светозар Димитрови от Радомирци, които изкупуват мляко от по-дребни стопани. Самите те са намалили стадото си от 300 на 150 глави за няколко години. Хората няма с какво да си хранят овцете и се отказват. В същото време изкупните цени на млякото не са мръднали от години насам, разказаха те.

Пени Ботева, фермер от Хасковско:

Бързат да легнат в реката и стоят с часове

Ако погледнете температурните градуси по време на тв излъчванията, ще видите, че в нашия край – Хасковско, температурите са аналогични на тези в Сандански, който се смята за най-топлия град у нас. През последните дни температурите не падат от 40 градуса, разказва фермерката Пени Ботева пред сайта Говедовъд.

Кравите още с излизането от района на фермата бързат да влязат в близката река, лягат както летовниците на морето във водата, потопени до шията, и стоят с часове.

На пръв поглед няма лошо, но през това време те не поемат фураж, това означава по-малко мляко.

Притеснена съм и от мастити. Това може да се случи от многото стоене във водата. При доенето отделям най-много внимание за това.

Оборът ни е оборудван с вентилатори. Наложи се да ги спра, защото без оросяване те бълват само топъл въздух. Всъщност сега разбрах, че топлината засега ни побеждава.

Минчо Иванов, Кортен:

В старите обори е огнен ад

В новите обори няма чак толкова голям проблем с жегата, защото пръскалките и вентилаторите работят. Проблемът е в старите обори, където си е направо огнен ад. Топлинни удари има. Има и жертви. Това пък споделя пред Говедовъд Минчо Иванов, който притежава модерна кравеферма в Кортен.

Тук идва и въпросът за икономиката, посочва той.

Електроенергията се увеличава, цената на млякото, което намалява при тези горещини, не се увеличава. Според експертите той е определен като най-добрия говедовъд. Неговите наблюдения и записи показват, че животни, които като телета са изкарали някакво заболяване, сега като възрастни животни, независимо че са израснали телесно много добре, дават по-малко мляко от връстничките си, които не са боледували. Те са и много по-лабилни към заболяванията и по-приемливи на топлинен стрес. С други думи, той стига в практиката до извода, който направиха скоро екип от учени от САЩ, че високата млечност и дълголетието се ваят веднага след раждането, изтъква сайтът Говедовъд.