0

На общо 213 места в София ще бъде позволено разлепянето на предизборни плакати за предстоящия вот. Те са изброени в разпореждане на градоначалника Йорданка Фандъкова, публикувано на сайта на Столичната община, показа проверка на Агенция "Монитор".

Партиите ще могат да поставят агитматериалите си най-вече на афишни колони и табла, на общински сгради, използвани за клубни дейности и на огради. В Студентски град пък ще бъдат опаковани трафопостовете. Има изрична забрана да се разлепят постери в превозните средства на обществения транспорт и на спирките, както и на елтабла, паметници и дървета. Глобата за нарушителите е от 50 лв. до 500 лв. Във Велико Търново санкциите са още по-сурови - от 500 лв. 1000 лв. Съгласно Изборния кодекс ще могат да се облепят и частни имоти, но само с разрешението на техните собственици. Който не свали плакатите си до седем дни след вота пък ще бъде глобяват от 1000 лв. до 5000 лв. За разлепяне на афиши на непозволени места и за унищожаване на чужди такива, във Варна пък ще се пишат актове за суми от 100 лв. до 500 лв. От общината вече са определили над 70 места за хартиена агитация. Плакатите ще могат да се поставят на информационни тела за съобщения, на метални огради и на автоспирките, Най-голям брой места – 21, са отредени за най-големия жилищен район „Приморски“. Във Видин също ще се може да се лепи на рекламни колони и автоспирки, както и на оградите на строежите, за разлика от културните и исторически обекти. В града вече отекнаха първите залпове от плакатната война. По улиците могат да се видят разкъсани и залепени един върху друг плакати. На много места дори стоят все още постери от парламентарните избори през 2014 година. На 22 афишарки и 2 оградни пространства ще е разрешено разлепянето в Добрич, а само на 6 места в Благоевград. Списъкът в Стара Загора пък включва 23 пункта. В града на липите е въведена забрана за агитация от фасадите на обществените сгради и спирките. В централната част пък вече изникнаха рекламни шатри и „гъби“, като тон за това дадоха червените, които си харесаха за агитпункт площадчето до новия Музей на религиите.

Междувременно три партии вече са били глобени за агитация чрез билбордове преди началото на кампанията в Пловдив, съобщи шефът на общинския инспекторат Владо Илиев. Той уточни, че санкциите са между 1500 лв. и 3000 лв. „Партиите трябва да контролират процеса на разлепяне на агитационни материали от фирмите и да обяснят на наетите за целта лица къде могат да поставят предизборни плакати и къде не”, подчерта Илиев. По думите му в инспектората вече има и жалби, че една партия лепи плакатите си върху тези на друга, че се късат постери, както и че има обидни надписи върху вече разлепени такива. В Пловдив категорично е забранено лепенето върху дървета и спирки, посочи шефът на инспектората.

 


Алкохолната амнистия пак подмина провинцията

 

Без сух режим в София в деня на вота

 

20 часа карантина за чашката край морето

 

Продажбата и консумацията на алкохол в изборния ден на 25 октомври и в предходния ден за размисъл ще бъдат разрешени в София. Това гласи заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Така на предстоящия местен вот сухият режим ще подмине отново софиянци, след алкохолната амнистия през 2014 година, която наруши традицията. Напълно логично забрана все пак ще има, но само на територията на местата за гласуване.

За разлика от столичани хората в провинцията за пореден път ще трябва да се въздържат от надигането на чашката, като изключение ще бъде направено за малцина, сред които хасковлии. В правомощията на всеки кмет е сам да реши дали да спуска алкохолен мораториум. А градоначалниците масово са заложили на възприетата от доста години практика, показа проверка на Агенция Монитор. Във Варна продажбата и сервирането на спиртни напитки ще важи от 0,00 часа до 20,00 часа на 25 октомври. Изключение за пиячката ще се прави само за организираните мероприятия. 24-часов сух режим ще има пък в Стара Загора. Забраната, включително и за бира ще бъде изготвена до седмица, съобщи изпълняващият градоначалническите функции Йордан Николов. Ветото ще влезе в сила от полунощ на 24 октомври. Очаква се спускането на такова във Видин, както и във Великотърновска област. В Горна Оряховица хората се оплакват, че някои търговци, за да се презастраховат, не им давали да си купят даже безалкохолна бира. В търговска верига в старата столица пък практиката е още в събота рано сутринта рафтовете с бира и друг алкохол да се опаковат с предпазни ленти, досущ като при местопрестъпление. В малката старопланинска община Златарица обаче забрана няма да има, съобщи зам.-кметът Веселин Чанев. „Това за мен е пълна глупост. Всеки си има вкъщи домашно вино и ракия, а освен това може още от предния ден да си купи десет галона с бира и да се напие. Така че от заповедта на практика няма никакъв смисъл. И без нея досега не сме имали никакви проблеми с пияни по време на избори”, обяснява той. В Златарица всъщност от осем години се е превърнало в практика в деня на изборите да е разрешена употребата на алкохол. Титулярният кмет Пенчо Чанев също гледа доста по-демократично на събитията и не смята, че една заповед на хартия ще откаже местните от чашката. „Да пият хората. Избори са, какво друго им остава”, усмихва се градоначалникът с два мандата зад гърба си. Самите златарчани също твърдят, че една заповед няма да ги уплаши. „И със заповед и без заповед, ако искам ще се нальоскам вкъщи като казак и никой копче не може да ми каже. Каква е ползата от една такава заповед?! Да ходим да се крием като шпиони и да пием коняци и уискита в чаши за чай ли?! Пълна тъпотия е, който е измислил тази забрана”, категоричен е жител на планинското градче. „Избори може да не направим, но сбор ще има“, шегуват се пък зевзеците от село Драгоево, община Велики Преслав. Главният празник на местните, за който се струпват гости от Шумен, Варна и София, съвпада с изборите. Обикновено за Драгойския сбор става първото вино и е абсурд от него да няма на селската трапеза. Още навремето сборът в местния календар бил с по-висок ранг от 9 септември. На 9-и най-много като гост се появявал председателят на АПК-то в Преслав, докато за сбора пристигали дори членове на политбюро.

В София продажбата в магазините и сервирането в заведенията на всички видове алкохол ще бъдат разрешени в изборния ден.