0
Бл леята е един от най-ароматните храсти, които виреят у нас. Тя е позната още с името пеперуден храст, защото привлича като магнит красивите насекоми, които кацат по клоните и. От края на май започва да цъфти с бледолилави цветове и феерията и продължава през цялото лято. Срещат се също така снежнобели, розови и дори червени будлеи.
Достатъчно е в градината да имате и само един храст, за да предизвикате истински пеперуден парад в двора си. Растението обаче привлича и пчелите, затова не е подходящо за градини, в които играят малчугани. На височина достига до 2 -3 метра и е силно разклонено. Храстът обаче се поддава на формиране и буйната му прическа може да бъде укротена с овощарската ножица. Подрязването се прави рано на пролет преди разлистването, или на есента след опадане на листата.
Будлеята е позната още като летен люляк. Обича местата на припек. Издържа на засушаване, затова у нас често може да я видите и като крайпътен храст. Будлеята е също така устойчива на дим и не се влияе от замърсения въздух. От измръзване страда само в най-ранна възраст, като след втората година тази опасност е малко вероятна. Размножава се само със зелени резници,които се берат през юли.