0

Г олемите семейства и компании, които прекарват активно времето си и пътуват до далечни дестинации, са изправени пред въпроса за избор на просторен транспорт за повече хора и много багаж. Изборът на автомобил с три реда седалки обаче у нас не е толкова голям, особено ако искате да пощадите семейния бюджет за и не планирате да похарчите цяло състояние.

Най-просторният и икономичен SUV на пазара у нас безспорно е новото Peugeot 5008, което може удобно да побере до 7 човека и да качи багажа им. Освен това 7-местният високопроходим автомобил се предлага с икономичен и динамичен турбодизелов двигател и може да измине над 1000 км с един резервоар.

Големите семейства и компании, които прекарват активно времето си и пътуват до далечни дестинации, са изправени пред въпроса за избор на просторен транспорт за повече хора и много багаж. Изборът на автомобил с три реда седалки обаче у нас не е толкова голям, особено ако искате да пощадите семейния бюджет за и не планирате да похарчите цяло състояние.

Най-просторният и икономичен SUV на пазара у нас безспорно е новото Peugeot 5008, което може удобно да побере до 7 човека и да качи багажа им. Освен това 7-местният високопроходим автомобил се предлага с икономичен и динамичен турбодизелов двигател и може да измине над 1000 км с един резервоар.

Наскоро Peugeot 5008 беше обновено и сега големият SUV със 7 места изпъква с по-агресивна предна част, както и с новите изцяло LED задни светлини, нови цветове на каросерията и нова опция Black Pack. Моделът се предлага с модернизиран i-Cockpit и с интелигентни системи и технологии за комфорта и безопасността на пътниците.

Новият екстериорен дизайн на Peugeot 5008 добавя акценти, които го правят още по-агресивен. Той издава котешката си идентичност чрез новите изцяло светодиодни фарове с функция за завой и за мъгла, както и спускащите се под тях нови LED светлини, напомнящи за саблезъб тигър. Новата радиаторна решетка е без рамка, а на предния капак гордо стои обозначението на модела 5008. В задната част са променени LED светлините с триизмерни следи от нокти под затъмнено стъкло и динамични мигачи.

Интериорът на новото Peugeot 5008 изглежда много футуристично, благодарение на впечатляващия i-Cockpit, малкия спортен волан и възможността за промяна на атмосферата в колата. На централната конзола в салона е поставен новият 10-инчов сензорен дисплей с висока разделителна способност.

Пред водача е инсталирано новото 12,3-инчовото цифрово табло, което прави истинско виртуално шоу, когато шофьорът сменя режимите и конфигурира показателите според нуждите си. За дублиране на приложенията на смартфон върху сензорния екран има функция Mirror Screen съвместима с Apple CarPlay и Android Auto, както и безжично зареждане за мобилни устройства.

За паркирането помагат предни и задни сензори, както и камера за заден ход. В зависимост от конфигурацията, за новото Peugeot 5008 се предлагат нови облицовки, като комбинации от текстил, напа и алкантара, дърво и хром.

Седалките имат сертификат AGR, тоест са одобрени от Германската асоциация за лечение и профилактика на проблеми с гръбначния стълб. На втория ред има много място и абсолютно равен под, както и сгъваеми масички, монтирани в задната част на седалките. Добавени са два USB порта. За да увеличите пространството за пътниците на втория ред, всяка седалка може да се регулира индивидуално по дължина напред-назад в рамките на 18 см.

На третия ред има две допълнителни седалки, които могат удобно да се сгънат в пода на багажника. По този начин обемът му се увеличава до 780 литра. Но дори и да ползвате седалките, има място за няколко чанти например. Двете седалки на третия ред са предвидени основно за деца, но могат да се използват и от възрастни хора за пътуване на кратки разстояния.

Новото Peugeot 5008 е подходящо за семейства не само поради размера и броя на местата в салона. Моделът знае как да комбинира бодър темперамент с пословична икономичност. Новото Peugeot 5008 се предлага с два бензинови и два дизелови двигателя, както и с възможност за избор между 6-степенна механична скоростна кутия или 8-степенна автоматична.

Безспорно най-рационалният избор за новото Peugeot 5008 безспорно е 1,5-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 130 к.с., съчетан с 8-степенна автоматична скоростна кутия. В градския трафик автоматикът осигурява несравним комфорт. На пътя еластичният турбомотор и въртящият момент от 300 Нм, наличен още от 1750 об/мин, помагат на водача да изпревари колона от коли или тирове бързо и лесно.

Най-добре да направите това в спортен режим, когато арматурното табло се осветява в червено, воланът става по-тежък, а реакциите на педала на газта и на скоростната кутия са по-отзивчиви. При дълги пътувания с новото Peugeot 5008 е по-добре да включите режима Eco.

Тогава извън града можете да задържите разхода на гориво в рамките на 4,6 л/100 км и с 56-литровия резервоар да изминете над 1000 км. С дългата осма предавка колата лесно поддържа висока скорост и при 140 км/ч моторът работи само на 2000 об/мин.

Новото Peugeot 5008 е с предно предаване, но е оборудвано със системата за контрол на сцеплението Grip Control, която значително подобрява на проходимостта му. За преодоляването на препятствия и лек офроуд заслуга има и големият просвет от 236 мм.

На пътя 7-местният SUV вози комфортно, неговото еластично окачване с дълъг ход на амортисьорите се справя с повечето неравности, като индикира само големите дупки. Управлението на семейния SUV е много лесно и ще се хареса и на дамите, а шумоизолацията осигурява тихо шофиране дори с висока скорост по магистралата.

Новото Peugeot 5008 може да се види и изпробва в търговските центрове на „София Франс Ауто”. В момента има на склад няколко автомобила с чудесно оборудване и включено ценово предимство, които се превръщат в наистина изгодна сделка.

Технически характеристики

Peugeot 5008 BlueHDi 130 S&S EAT8

1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

8-степенна автоматична скоростна кутия

130 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин

300 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин

11,8 секунди ускорение от 0-100 км/ч

190 км/ч максимална скорост

5,3 л/100 км среден разход на дизел (WLTP)

140 г/км емисии на СО2

75 030 лева цена на модела Allure Pack