0

С ам Райдър ще представи Обединеното кралство на песенния конкурс „Евровизия“ 2022 с парчето Space Man.

Песента описва какъв би бил светът, ако той бе астронавт, в най-замечтания смисъл. Автентичният текст е перфектно комбиниран с дрезгавия глас, който прави музиката на Сам Райдър толкова забележителна. У нас песента се разпространява от „Орфей Мюзик“.

Британският изпълнител и автор на песни даде ексклузивно интервю за читателите на „Телеграф“ и разказа за подготовката си за „Евровизия“, над 18-те си милиона последователи в социалните мрежи и за краткия си престой в България.

- Сам, вие ще представите Великобритания на тазгодишното издание на музикалния конкурс „Евровизия“ в Италия. Как се чувствате?

- Много добре. Благодаря, че имате време да си поговорим. Колкото до „Евровизия“ - чувствам се фантастично. Готов съм да отида и да се включа в това диво преживяване. Не го казвам само като изпълнител, но и като фен на конкурса.

- Като почитател на конкурса кой е вашият любим победител през годините?

- Определено „Лорди“ (смее се).

- Имал ли сте възможността да се срещнете с тях на живо?

- За съжаление не. Но се надявам да имам тази възможност.

- “Лорди“ са идвали и в България“. Беше много епичен концерт.

- О, не знаех. Сигурно е било невероятно.

- Със сигурност. „Евровизия“ е голяма крачка за всеки един изпълнител. Разкажете малко повече за парчето, с което вие ще се представите – Space Man.

- Иска ми се аз да бях този „космически човек“ (от англ. space man “човек от Космоса“). От дете мечтая да съм астронавт. Песента е вдъхновена именно от това. Всъщност написах песента с приятели може би около преди година и половина. Направихме я за около 10 минути. Никога не съм мислил, че това ще е песента, с която ще се кача на сцената на „Евровизия“, не съм и вярвал, че ще имам възможността да участвам в този конкурс. Както вече ви казах, аз съм фен на „Евровизия“ от много години. За мен да бъда част от конкурса е нещо невероятно, защото той е „голяма работа“. Шансът ти да си избраният и да представяш своята страна е много малък. Но ето ме! По някакъв начин мисля, че по Би Би Си са чули тази песен. Тя за тази година и половина мина през много продуценти и имейл пощи. Но в крайна сметка е стигнала и до тях. Чули са я и ми се обадиха и ми казаха, че много я харесват и смятат, че Space Man трябва да е парчето, с което Великобритания да се представи на тазгодишния конкурс.

- Историята на песента е страхотна. А вие самият готов ли сте вече за конкурса, остават няколко седмици.

- Не бих искал да издавам твърде много. Така ще се вълнувате повече да ме видите на 14 май. Нека бъде изненада и да може да се насладите на самото изпълнение. Работя много усърдно, за да направя най-доброто, на което съм способен. Правя го за всички мои фенове, които ме подкрепяха през целия локдаун в Тик-Ток и в социалните медии като цяло. Нямаше да съм тук, където съм сега, без тяхната подкрепа. “Евровизия“ е може би първата голяма възможност да пея за всички тези хора. Искам моето изпълнение да е толкова добро, че да се помни.

- Българските ви почитатели също ви подкрепят. Вие вече посетихте България, за да представите Space Man.

- Получих много топли отзиви от българските ми почитатели. Всички бяха много гостоприемни, участвах във ваше тв шоу. Направо не ми се тръгваше. Исках да остана и да направя някакъв концерт, за да се отблагодаря за всичко. Надявам се скоро, след като мине „Евровизия“, да дойда в България и да изнеса шоу, защото вие, българите, сте невероятни, все едно не сте от този свят.

- Надяваме се да го направите. Хареса ли ви в България? Опитахте ли българската кухня?

- Престоят ми в България беше фантастичен. Храната е страхотна. Имах възможността да се срещна с вашите представители на „Евровизия“ - Intelligent Music Project. Много са добри и готини. Те са ми фаворитите. Хубаво си прекарах.

- Повече от 10 години сте в музиката. Какво се промени светът за вас, след като дойде COVID-19?

- Аз пея още от дете. Като бях в училище, си имахме банда, бих могъл да кажа, че пея през целия си съзнателен живот. Свирил съм в барове, клубове, пъбове, на сватби... навсякъде. Но не това е важното. Важното е, че пеенето е моята радост, моята страст. Когато дойде локдаунът, всички тези публични изяви престанаха и не можех повече да правя това, което ме прави щастлив. И за да се погрижа за моето психично здраве и да се почувствам добре (смее се), започнах да пея в ъгъла на моята стая. Да, COVID-19 промени всичко. Но не само за лошо, защото ето сега си говорим с вас, ще леят до Торино, ще пея на „Евровизия“. Може би пък благодарение на локдауна ми се случи това, кой знае. За мен най-важното е да следвам моята радост и път в музиката. А всичко останало – всички последователи и споделяния в социалните мрежи, е просто бонус. Аз просто застанах в ъгъла и започнах да пея. И всичко се случи.

- Вярвате ли, че бихме могли да се върнем към старото нормално?

- COVID-19 винаги ще бъде част от нашия пейзаж. Мислиш, че знаеш какво става, но изведнъж всичко се променя. Пандемията беше един добър урок за всички нас – да не си мислим, че знаем всичко (смее се). По това време човек си задава въпроси. Аз имах идея накъде отива кариерата ми, какво ще се случи. Оказа се, че греша напълно. Нямах и представа какво ме очаква.

- Имате 12,1 млн. последователи в Тик-Ток, което е невероятно. Какво ви привлича в тази социална мрежа? Как се чувствате в този виртуален свят?

- Честно казано, социалните мрежи са невероятни. Нямаше да съм тук, където съм сега, без тях. Много е важна връзката на всеки един със социалните мрежи, как ти се чувстваш и ги управляваш. Не смятам, че моите възможности и песни са такива, каквито са, заради броя на хората, които ме следват. Важни са емоцията и връзката с хората в реалния живот. Но пък социалните мрежи са идеални за комуникация с хората, да си качваш смешни видеа и др. Преди социалните медии телевизията беше това място. Ако си сам вкъщи, си пускаш телевизора и знаеш, че много хора гледат същото, което и ти. И то по едно и също време. И така имаш усещането, че не си сам. Същото е днес и със социалните мрежи. Многото последователи са просто бонус, но това те прави и много отговорен.

- Кой е Сам Райдър в свободното си време?

- Същият, какъвто ме виждат хората в социалните мрежи. Това е моята енергия. Обичам да пея и животът ми се върти около музиката. Опитвам се да ставам все по-добър и по-добър. Понякога може и да съм досаден (смее се).

- Какво пожелавате на нашите читатели и на феновете в България?

- Бих им казал едно голямо благодаря. Успях да прекарам много малко време във вашата красива държава и нямам търпение да се върна отново. Надявам се да имам възможност да изнеса концерт, най-добре през лятото. Да можем всички да пеем заедно. Благодаря ви за подкрепата. Нямаше да съм тук, където съм сега, без вас! Обещавам да направя всичко възможно, за да не ви разочаровам. Благодаря, България!