0
Пн н до козирката шофьор с рекордните 5.58 промила алкохол в кръвта спипаха софийски катаджии. Случката се разиграла през уикенда, когато екип на Пътна полиция бил повикан заради лека катастрофа, станала на кръстовището на Околовръстния път и Симеоновско шосе. Там пловдивчанин блъснал леко друга кола, като при инцидента нямало пострадали.
Пристигналите на място катаджии видели, че мъжът заваля като говори и затова поискали да излезе от колата за проверка. Когато шофьорът отворил вратата на возилото си буквално се изтърколил в краката на ченгетата. Проверката с дрегер пък показала, че е погълнал зашеметяващо количество алкохол, преди да седне зад волана.
Това е национален рекорд за тази година, обясниха пътни полицаи пред „Монитор“. Шефът на КАТ-София, Тенчо Тенев заяви от своя страна, че служителите му
ще бъдат безкомпромисни

при подобни случаи. За последните няколко месеца сме издали 8000 фиша и актове за нарушения на пътя. Всеки, който не спазва правилата, ще понесе съответната санкция за това, категоричен бе Тенев. Той допълни, че системата за издаване на фишове в София работи и всички снимани да карат в нарушение от камери в столицата получават своите фишове въпреки разпространената информация, че КАТ няма тонер и затова не праща снимки на нарушителите.
Междувременно преследване на пиян шофьор, опитал
да се измъкне от полицейска проверка
събра десетки зяпачи в жк „Пъстрина” в Монтана. Екшънът се разиграл вчера преди обед. Няколко патрулки с униформени и цивилни полицаи се включили в акцията по задържането на непокорния джигит. Той обаче намерил начин да разбие цялата тази армия от служители на реда и изчезнал в неизвестна посока извън града. До вчера вечерта духналият шофьор все още се издирваше от властите.
Мерките срещу джигитите влязоха вчера и в дневния ред на НС. Депутатите завишиха наказанията, като приеха на първо четене промени в НК срещу убийците на пътя и шофирането в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. За над 1,2 промила вместо със затвор до една година, водачите ще бъдат наказвани вече с от една до три години и ще плащат глоба от 200 лв. до 1000 лв. Ако вече провинил се шофьор със слабост към чашката бъде спипан отново след запой, дори с под 1,2 промила, ще трябва да прекара на топло от една до пет години и да се раздели с от 500 лв. до 1500 лв. Наказанието за употреба на наркотици е от една до три години затвор, а при повторно нарушение до пет години, както и глоба от 500 лв. до 1500 лв. Ако пък дрогиран предизвика тежка или средна телесна повреда на друг участник в движението ще трябва да лежи от една до шест години вместо до пет, а в особено тежки случаи - от две до десет вместо до осем години. По-тежки наказания ще се налагат и на шофьорите, които са предизвикали инциденти със смърт или сериозна травма в пешеходна зона, след зачестилите случаи напоследък. Спира се възможността водачите с чисто криминално минало да заменят
ефективната си присъда с условна
Завишава се и максималното наказание - от 10 години на 15 години затвор.