0
Пд двама учители да преподават в класовете, в които има голям брой ученици. Такава идея представи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева вчера по време на конференция, посветена на образователната реформа. Предложението й дойде, след като учители се оплакаха, че в някои класове учениците са прекалено много като брой – по 28, 29 и работата с такава голяма група не била ефективна.
„Броят на учениците в паралелките, не трябва да надвишава 22-ма”, коментира учителят от Добрич Станислав Полименов. Позицията му бе подкрепена и от преподавателя по история Емил Джасим.
„Това е въпрос, който ще се разгледа както в стандарта за финансиране  на учителския труд, така и за организацията. Има няколко варианта, които да гарантират доброто качество на образованието, освен малките класове, това би могло да бъде и включването на други учители, както и
деленето на големите паралелки на групи
 Това би трябвало да залегне в политиката за автономията на училищата”, коментира Кастрева.
Зрелостниците, които не са писали текст на матурата да нямат възможност да получат оценка „Много добър” 5. Такава идея за промяна в оценяването на държавно зрелостните изпити ще бъде обсъдена. Промяна в метода на оценяване обаче няма да важи за престоящите зрелостни изпити през май. Ако тя евентуално бъде приета ще влезе в сила най-рано през следващата учебна година. В момента зрелостник може да изкара оценка около петица, без дори да е написал един ред по последната 41 – ва задача на матурата, която изисква създаване на свой текст. Лидерът на ДПС Лютви Местан, който е и член на образователната парламентарна комисия отдавна настоява да се повишат критериите при оценка на държавни зрелостни изпити.
Както „Монитор” пръв писа в просветното министерство ще бъде обсъден вариантът - създаването на писмен текст  да стане задължителен компонент при оформянето на срочни и годишни оценки на гимназистите. Това би могло да стане част от новите образователни стандарти, където да бъде дадена конкретна формулировка на писмения изпит, обясни вчера Ваня Кастрева. И в момента при оформянето на срочни и годишни оценки един от компонентите е бележка от писмен изпит
Някои учителите обаче
провеждат този изпит под формата на тест
вместо да изискват от гимназистите да създадат текст.
По време на конференцията експерти представиха и други свои искания. Така например председателят на Асоциация „Родители” поиска класните ръководители да са натоварени с по-малко преподавателска дейност, за да могат да обърнат повече внимание на личностното развитие на учениците. Тя поиска още двусменният режим в училище да остане в миналото.