0

Ж ител на Австралия е взел най-опасната медуза в света, за да покаже как да се избегне ужилването, съобщава "Дейли Мейл", цитиран от "Блиц".

На кадрите, заснети в северната част на страната, се вижда как местен мъж на име Джако небрежно държи с голи ръце смъртоносно отровната медуза. Той показва медузата пред камерата, преди да я хвърли в морето. "Достатъчно луд съм, за да мисля, че съм имунизиран", казва той.

Джако е разказал, че е останал с множество изгаряния от този вид медузи, които са убили повече хора от всички останали. "Трябва да внимавате с отровните й пипала. Освен това внимавайте и за вятъра: при порив на вятъра пипалата могат да се озоват директно върху корема ви", казва мъжът във видеото.

Австралиецът подчертава, че умението да се борави с кубомедузите е специално изкуство. "Дръжте я с пръсти, а не с длан", препоръчва той.

Видеоклипът е събрал стотици коментари от потребители. Хората са шокирани, че Джако държи в ръце едно от най-смъртоносните същества в света. "Не опитвайте това отново", пише един от тях. "Все още не знам дали е смел, или луд", отбелязва друг.

Ухапването на отровната австралийска кубомедуза причинява фатално увреждане на сърцето и само някои успяват да оцелеят след контакт с това животно. Този вид медуза, наричана още морска оса, се среща в тропически води, затова на плувците се препоръчва да носят специален защитен костюм от октомври до май.

От 1800 г. насам медузите са убили 70 души само в Австралия. Пипалата на тези медузи могат да достигнат до три метра дължина.