0

Д евет години след кончината /17 февруари 2012/ на един от най-интересните български живописци и сценографи  Любомир Цакев в старозагорската художествена галерия  ще бъде подредена рестроспективна изложба с 50 негови творби от различни периоди, съобщи директорът на културния институт проф. д-р Марин Добрев.

Девет години след кончината /17 февруари 2012/ на един от най-интересните български живописци и сценографи  Любомир Цакев в старозагорската художествена галерия  ще бъде подредена рестроспективна изложба с 50 негови творби от различни периоди, съобщи директорът на културния институт проф. д-р Марин Добрев.

Той припомня, че роденият в  Елхово 24 октомври 1940 година творец е бил директор на тукашния държавен куклен театър от 1982-а до 1996-а, когато след тежък инсулт дясната му ръка е обездвижена.  До края на живота си Цакев обаче не спира да работи-научава се да рисува с лявата ръка и създава картини, които изненадват ценителите с невероятния дух и майсторство. Аналогичен е случаят със Златю Бояджиев, който след инсулт на 48-годишна възраст е принуден да започне да работи с лявата си ръка и по този начин творчеството му е разделено на два ярки периода.

Близо 7 години е продължило преборването с парализата докато в крайна сметка лявата ръка започва да се подчинява на духа му, за дълъг период на „покриване“ през 2007-а Цакев с помощта на приятели и ценители представя в Града на липите 46 нови свои акварела. На практика това е и последната му публична изява:заради заболяването той се е уединил в дом за възрастни хора в Хасково, а заради проблемите с говора почти е спрял да контактува, припомнят негови стари приятели.

Стотици са работите, излезли изпод палитрата му, част от картините са собственост на галерии  в България и чужбина, други са изчезнали при кражбата през есента на 2008-а година от старозагорско   са съхранявани.

Като директор и основен сценограф  куклената трупа на старозагорци , водена от него обхожда сцените в Европа,а  сред зрителите в   Техеран е съпругата на шахиншаха на Иран Реза Пахлави- Фарах Диба. За нейна изненада българските артисти са научили репликите на героите си на фарси.Кукли, изработени от Цакев се съхраняват в санктпетерубгския театър на приказките.Изложбата с творбите на Любомир Цакев ще отвори вратите си на 21 април и ще може да бъде разгледана до 28 май, в нея са включени картини и сценографии, собственост на галерията и старозагорския куклен театър.