0

Р азсади за зеленчуци вече могат да се намерят по пазарите, в интернет и във веригите за стоки за дома, установи проверка на „Телеграф“.

Разсади за зеленчуци вече могат да се намерят по пазарите, в интернет и във веригите за стоки за дома, установи проверка на „Телеграф“.

Веригата „Мосю Бриколаж“ пусна на промоция разсади на пипер и домати, които са намалени от 5,49 лева на 4,99 лева за тарелка с 12 броя. Това означава, че коренчето върви по около 42 ст. Цената на марулите е свалена с левче – от 3,99 на 2,99 лева за тарелка с 6 броя, което е по 50 ст. коренчето. На промоция са и краставичките. Тяхната цена е свалена от 3,49 на 2,99 лева също за тарелка от 6 броя. Във веригата може да се намерят също разсади на патладжани, билки, както и ягоди.

Голям интерес има и към овошките, чиито цени варират от 6,99 до 11,99 лева в зависимост от вида. Предлага се голямо разнообразие от фиданки – ябълки, круши, кайсии, череши, сливи и др. Хората избираха ябълки „Флорина“ и „Грени Смит“, круша „Попска“ и „Боскова масловка“, слива „Блек стар“ и „Стенлей“, видя „Телеграф“.

Интернет

Във Фейсбук групите по градинарство също се предлагат вече различни видове разсади. Един от потребителите например предлага разсад домати сортове „Ръгби“, „Розали“ и „Розова магия“ на цена от 50 до 80 ст. за корен, в зависимост от количеството. Минималното количество, което може да се закупи, е 28 броя – една тарелка. Поръчаният разсад се праща на купувача по куриер.


Пазар

Все още не сме извадили зеленчуковите разсади, защото е студено, коментира пред „Телеграф“ Никола Марангозов, управител на един от авторитетните магазини за сортови семена на Женския пазар в столицата. Миналата година цените на разсадите скочиха много заради пандемията, а тази година те ще задържат цените от 2020 г., допълни той.

Има огромен интерес за разсади за зеленчуци и за овошки. Заради ограниченията много от хората си гледат зарзават по вилите, на дворовете по селата, а делът на младите семейства тази година се е увеличил. В момента селскостопанската аптека предлага семе картофи, разсад за целогодишни ягоди, включително и по-ранен сорт с лилави цветове. Те могат да се отглеждат и на балкона, а някои от растенията вече имат завръзи.

Заради по-студеното време и по-високите цени на разсадите аптеката е продала огромно количество семена. Има огромен интерес към семена за микро зеленчуци тази година, каза Марангозов.


Съвети

За клиентите освен качествения разсад и семена са важни и адекватните съвети, които им дават в аптеката. Най-често питаме хората какви са площите, които ще обработват, къде се намират и в каква степен имат свободно време да се грижат за градината си. На такива, които не разполагат с достатъчно свободно време, предлагаме семена или разсади, които не изисква много специални грижи.

Ако например искат да отглеждат ягоди, им предлагат да си купят целогодишни сортове, които да отглеждат върху черен полиетилен, защото така ще си спестят от една страна поливки, тъй като той ще задържа влагата в почвата. От друга, полиетиленът няма да позволява заплевяване, а най-важното е, че плодовете няма да имат досег с почвата и съответно вредители, допълни Марангозов.


Рома и чери

Рома и домати чери са особено подходящи за младите семейства, които нямат достатъчно време да се занимават в градината. За това пък разказаха от единствения щанд на Женския пазар в София, който в средата на април предлага разсади. Той е един от най-популярните, защото освен растения, експертите дават съвети за отглеждане на растенията .

Те се представят като Митко и Лидия и са брат и сестра. Митко обясни, че черито е сорт, който не изисква нито колци, нито някакви по-специални грижи и пръскане, и това го прави уникален за мързеливи градинари, пошегува се той. В същото време дава изобилен плод.


Цени

Той допълни, че тази година цените на разсадите се запазват като миналата. Една кофичка върви по 1 лв., при голямо търсене. В момента са намалени на 60 ст, защото все още няма наплив заради студа. Цените на разсадите се увеличиха през 2020 г., защото пазарите късно отвориха и производителите не е имало къде да ги продадат. Наложи се да изхвърлим стотици кофички, бяхме на ръба на фалита, заради пандемията. Увеличихме ги, за да успеем да покрием поне разходите, обясни още градинарят.

На щанда се предлагат всички видове разсади от различни сортове - домати, пипер, тиквички, краставици, подправки, патладжан, зеле, чесън, лук, ягоди, малини и др.


Чесънът скочи двойно за месец

На щанда има и български чесън, който върви по 20 лв. за кг, но е вече на изчерпване. За няма и месец двойно е увеличил цените си, защото в средата на март пак на Женския пазар един килограм български чесън се продаваше по 10 лв. за кг. Митко дава важна подробност на купувачите за начина на сеитба. От външните скилидки на главата стават хубави глави за есента, ако искаш предимно зелени пера, за това са подходящи вътрешните скилидки.