0

К оластрата е пълна с мазнини, витамини и протеинови антитела, наречени имуноглобулини.

Коластрата е пълна с мазнини, витамини и протеинови антитела, наречени имуноглобулини.

Тези антитела са необходими на телето да развие имунитет към болестите, характерни за стопанството, в което е родено. Теленцата трябва да получават препоръчителния минимум един литър коластра през първите четири до шест часа живот.
Редовно преглеждайте стомаха на телето, за да се уверите, че е пълен, и погледнете копитата.


Източник
Ще намерите най-добрия източник на допълнителна коластра от собственото си стадо, като доите кравата след отелване или събирате коластра от друга крава. Избягвайте коластрата, получена от други ферми, за да предотвратите въвеждането на нежелани заболявания.
Никога не варете коластрата. Това ще ”свари” антителата и ще ги направи безполезни. Просто поставете торбичка със замразена коластра в купа с топла вода, така че температурата да се повишава постепенно.
На прах
Коластрата на прах е опция, ако няма налична прясна или замразена коластра. Прочетете информацията на опаковката: трябва да определите дали продуктът е „заместител” или „добавка”. Добавките съдържат по-малко грама имуноглобулин на литър, така че може да са необходими две опаковки, за да се отговори на нуждите на телето.
Рефлекс
Храненето с бутилки е по-добро, отколкото другите начини. Храненето с бутилка поддържа смукателния рефлекс, което от своя страна ще осигури оптимално количество антитела, абсорбирани в червата на телето. Използвайте отделно етикетирани бутилки за всяко новородено теле, почиствайте и дезинфекцирайте съдовете след всяка употреба.

Крава роди бебе гигант в шотландска ферма

Теле гигант с живо тегло цели 90 килограма се роди в млечна ферма в Шотландия.
Един от служителите във фермата обяснява, че майката от порода Холщайн е била закъсняла с  раждането като била бременна от бик Симентал, съобщи сайтът govedovad.com. Когато кравата започва да ражда, персоналът на фермата осъзнава, че телето е разположено неправилно  и може да е необходимо цезарово сечение, за да може да се спаси. Местният ветеринарен лекар е извикан във фермата и потвърждава, че ще е необходимо секцио и започlа незабавно да оперира. Знаехме, че е голямо теле, но не мислехме, че е толкова огромно, коментират фермерите. Кравата – със съдействието на ветеринаряq най-накрая ражда телето, тежащо малко над 90 кг. И кравата, и телето се справиха много  добре, според  служителя Томас.

Налейте малко студена вода в ухото

Първият ден в живота на телето е най-важният: първите 24 часа са от решаващо значение за оцеляването на малкото преди отбиването и след него.
Всеки сценарий за отелване е различен, но веднага щом се появи околоплодната течност, телето трябва да се роди в рамките на един час, за възрастни крави или до час и половина за юниците.
Ако това не се случи, ще се наложи човешка намеса, особено когато не се наблюдава напредък през последните 30 минути: контракциите са изчезнали или са се появили други признаци за проблем.
Трябва да помним следното.  Поставете новороденото върху чиста слама в положение за възстановяване на гърдите, така че дихателните пътища да са отворени. Наличните методи за реанимация включват следните процедури: енергично разтривайте гърдите на телето, поставете чиста сламка в ноздрите, така че да киха, и накрая налейте малко количество студена вода в ухото.