0
Се ен и продължил часове наред дъжд наводни шест села в Карловска община, отнесе улици и заля къщи и промишлени цехове. Частично бедствено положение вчера бе обявено в селата Богдан, Кърнаре, Христо Даново, Столетово, Иганово и Певците, съобщи зам.-кметът на община Карлово Антон Минев. Вчера той и кметът Емил Кабаиванов огледаха щетите в наводненото село Богдан, където местната река излязла от коритото си и заляла ромската махала.
„Веднага щом спрат дъждовете, ще започнем със свои сили и средства да изграждаме дигата на реката”, обеща на жителите на Богдан Кабаиванов. Дигата в нощта срещу петък била отнесена от придошлата вода за девети пореден път. Последното наводнение било преди две години и тогава домът на безработната Минка Димитрова пак бил наводнен.
„Всичко загубихме тогава. Цялата покъщнина ни бе наводнена, а водата отнесе дървата ни за огрев през зимата. Тогава събирахме по 20 лева на месец, за да си купим отново дърва”, плачеше вчера Минка. Съпругът й Марин е инвалид и семейството им се издържа с неговата пенсия, която е под 300 лева. Вчера приземният етаж на къщата на Димитрови бе залят за пореден път и отново покъщнината на хората бе унищожена.
Придошлата вода наводнила къщи и цех за консерви в село Столетово.
Наводнението частично отнесло улица в съседното село Христо Даново. Асфалтът бил разрушен, но вчера багер започна да пълни разрушената улица с чакъл и пясък. В Богдан наводнението започнало около 8,30 часа сутринта и разбудило хората, които спели в приземните етажи на къщите си. Четири екипа на Пожарната в Пловдив били изпратени вчера сутринта към наводнените села. Пловдивските пожарникари се притекли на помощ на двата карловски екипа, които не смогвали да отводняват. В ранния следобед вчера пловдивските екипи бяха изтеглени и в селата Столетово и Богдан бяха останали по една пожарникарска кола.