0

В ръчването на театралните награди „Аскеер“ за първи път не се състоя на станалата от 29 години обичайна за церемонията дата 24 май. Още дори не са излъчени номинации, нито е взето решение дали годината ще е нулева за култовите отличия, дали церемонията ще се проведе по-късно през годината (със или без публика), или номинации и/или награди ще бъдат само обявени без тържествено връчване. В замяна на това обаче в момента се работи по документален телевизионен филм за 30-годишнината от учредяването на наградите на театър „Българска армия“, която се пада през критичната 2020-а, научи „Монитор“ от зам.-директора на трупата, актьора Йордан Алексиев.

Връчването на театралните награди „Аскеер“ за първи път не се състоя на станалата от 29 години обичайна за церемонията дата 24 май. Още дори не са излъчени номинации, нито е взето решение дали годината ще е нулева за култовите отличия, дали церемонията ще се проведе по-късно през годината (със или без публика), или номинации и/или награди ще бъдат само обявени без тържествено връчване. В замяна на това обаче в момента се работи по документален телевизионен филм за 30-годишнината от учредяването на наградите на театър „Българска армия“, която се пада през критичната 2020-а, научи „Монитор“ от зам.-директора на трупата, актьора Йордан Алексиев.

Автор на филма е журналистката от БНТ Албена Александрова. Освен на богатия архив на държавната телевизия, лентата ще заложи и на множество интервюта с творци, дълбоко свързани с каузата „Аскеер“. Сред тях са дългогодишният доскорошен шеф на едноименната фондация Милен Миланов, почетният председател Васил Михайлов, проф. Ивайло Христов и други от първооснователите на наградите – някои тогава, а други и досега актьори в трупата домакин на отличията.

Филмът ще има премиера в ефира на БНТ най-вероятно в началото на юни.