0

Н е се допуска заснемане на избирателни списъци. Това изрично са записали от ЦИК в правилата, които комисията е одобрила, за видезансменане и видеоизлъчване в реално време в секциите при броенето на резултатите.

Не се допуска заснемане на избирателни списъци. Това изрично са записали от ЦИК в правилата, които комисията е одобрила, за видезансменане и видеоизлъчване в реално време в секциите при броенето на резултатите.

След последните промени в ИК, освен право да присъстват и да имат пряка видимост, наблюдатели, застъпници, анкетьори, кандидати и медии, след края на изборния ден могат да излъчват в реално време отварянето на избирателните кутии и установяването на резултатите от вота.

Това наложи ЦИК да одобри някакъв ред, макар и само два дни преди изборите.

В решението си от комисията посочват, че видеозаснемането и видеоизлъчването обхваща три неща - действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процеса на броене на хартиени бюлетини – в избирателни секции, в които е гласувано с такива, процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите. Снимането на процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на СИК и прехвърляне на данните от флашките от машините в РИК ще става на определено място, определено от самата РИК, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към  нея.

Самото видеозаснемане трябва да се при спазване на изискванията за защита на личните данни и на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването и указанията за провеждане на изборите.

Същевременно ЦИК публикува и т.нер. криптографския идентификатор (системен хеш код), който трябва да фигурира в системната разписка (диагностичен доклад), отпечатана от СИК преди началото на гласуването в изборния ден от машината за гласуване. Той е със следното съдържание -  е със следното съдържание: 05 35 97 A2 16 3A 8F 72 6D 48 6E 09 35 F8 AA 03 56 AD A8 25 92 D1 10 21 CD 88 11 D1 Е7 F0 9С 2Е