0

Т еатрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. Този четвъртък от екипа са избрали да покажат онлайн "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, философска игра какво се случва с Шекспировия принц Хамлет и част от неговото обкръжение след и извън описаното във великата трагедия.

Театрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. Този четвъртък от екипа са избрали да покажат онлайн "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, философска игра какво се случва с Шекспировия принц Хамлет и част от неговото обкръжение след и извън описаното във великата трагедия.

Режисьор е Иван Добчев, а в ролите са Пенко Господинов, Явор Бахаров, Малин Кръстев, Христо Петков, Елена Димитрова, Йордан Биков, Антонио Димитриевски.
„Във финала на „Хамлет“ на сцената лежат труповете на Гертруда, Клавдий, Лаерт и самия Хамлет. Преди това през сцената са влачени труповете на Полоний и неговата дъщеря Офелия. Към тази морга английските пратеници прибавят и вестта за обезглавените Розенкранц и Гилденстерн... Оня безмилостен сержант с косата, за когото ни напомня Хамлет преди да потъне в Мълчанието, яко се е развихрил.


В прозрението си „Дания е затвор” Хамлет ще отиде още по-нататък: че целият свят е затвор - „И то образцов, с безброй килии, клетки, ями. Дания е една от най-лошите”. Като опозиция на всичко това е сложен Витенберг, друг топос на живеенето, убежна точка на духовността и свободата. С Витенберг са свързани двама от протагонистите на трагедията за датския принц – Хорацио и Хамлет. Те идват оттам и все ги тегли да се завърнат. Да се завърнеш във Витенберг е гестус на загърбването на затвора Дания, на живеенето в свят „запусната градина”, на скотското мърсуване „сред гнус и смрад”... Тази опозиция за нас е ключова. Ако в живота ти има такова място, тогава загърбването/напускането на тоя свят има смисъл на завръщане“, обясняват авторите Георги Тенев и Иван Добчев.

Списъкът от отличия за „Завръщане във Витенберг“ е огромен. С работата си в спектакъла Даниела Олег Ляхова получава наградите „Икар 2012“ и „Аскеер 2012“ за сценография. Тя получава и наградата на Столична община в раздел „Театър“. Георги Тенев и Иван Добчев пък получават наградата „Аскеер 2012“ за съвременна българска драматургия, както и наградата „Елиас Канети“ в раздел драматургия. Иван Добчев е номиниран за наградата „Икар 2012“ за режисура.
Георги Тенев и Иван Добчев са номинирани за наградата „Икар 2012“ за драматургичен текст. Малин Кръстев е номиниран за наградите „Икар 2012“ и "Аскеер 2012" за главна мъжка роля. Йордан Биков е номиниран за наградата „Икар 2012“ за поддържаща мъжка роля. Спектакълът е номиниран за наградата „Икар 2012“ за майсторско техническо осъществяване. Даниела Олег Ляхова е номинирана за наградата „Аскеер 2012“ за костюмография. Асен Аврамов е номиниран за наградата „Аскеер 2012“ за театрална музика.