0

В Сандански и Добрич днес демонстрираха как ще се случат изборите 2 в 1 на 14 ноември. 

В Сандански и Добрич днес демонстрираха как ще се случат изборите 2 в 1 на 14 ноември. 

В област Добрич са получени пет демонстрационни машини с инсталиран софтуер, съобщи БТВ. Първи да опитат как ще гласуват на предстоящите избори са по-възрастните хора. И ако на предходните избори са били по-неуверени за това как се гласува с машини, сега казват, че не срещат трудности. Представители на районната избирателна комисия демонстрират пред всеки начина на гласуване. От утре машини ще бъдат разположени и в останалите общини на
областта. Цонка Велкова – председател на РИК Добрич обясни какво притеснява избирателите и с какво се запознават при пробното гласуване. „Предимно за двата избора, тъй като бюлетините трябва да се сменят, в кой момент се случва това, единствено с това се запознават точно с двата избора. Отделно бутоните за президент и вицепрезидент и за НС това не ги затруднява“, посочва тя.

Междувременно в центъра на Сандански бе поставена машината, на която гражданите имат възможност да практикуват стъпките, по които протича самото гласуване, предаде Нова телевизия. Секретарят на общината Панчо Панчев обясни процеса на вота и потвърди, че всяка една машина ще бъде пусната от председателя и техника в деня на вота. На съответния гражданин ще бъде подадена карта, която да бъде поставена в машината, при което има три опции - да се гласува заедно за президент, вицепрезидент и народни представители, или само за президент и вицепрезидент и отделно само за народни представители. Днес цял ден машината ще бъде в Сандански, а в следващите дни тя ще бъде в по-големите населени места в общината.