0
Пк куратурата вкара за втори път в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу бизнесмена Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 души, съобщиха вчера от държавното обвинение.
Ганчев, синът му и аверите им са подведени под отговорност в организиране и участие в
престъпна група за данъчни измами
съобщиха вчера от прокуратурата. Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъци за 711 580,56 лева. Това е ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в бургаските и девненските захарни заводи.
Срещу Ганчев са повдигнати общо 3 обвинения. Първото е за ръководител на престъпната група. Второто е, че в съучастие като подбудител умишлено е склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъците на “Литекс Комерс” АД. Третото е за закана за убийство на бившия ръководител на НАП Красимир Стефанов. Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на “Литекс Комерс” и са обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност са повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на “Литекс Комерс” АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За участие в групата е обвинен и Тодор Симеонов. Разследването е установило, че
продажбата на захар
немалка част от която без издаване на фактури, е ставала чрез фирмите “Симек” ЕООД, “Никдоналд Комерс” АД и “Лозев” ЕООД, поясняват от прокуратурата.
Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември м.г., но беше върнат на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения, които според държавното обвинение вече са поправени.
Делото стигна до спецсъда, след като още на 8 октомври Гриша Ганчев и още 6-има обвинени се възползваха от измененията в глава 26 на НПК и поискаха то да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г. Синът на Ганчев и още 6-има бяха арестувани през май 2012 г. по обвинение в укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните бяха Милко Талев - шеф на фирма, купувала захар от заводите на “Литекс”, както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев. Първоначално обявената щета за бюджета беше от 200 млн. лв.