0
Зо онопроектът за промяна на Конституцията, зад който стоеше правосъдният министър Христо Иванов и предстоеше да бъде разгледан от депутатите в пленарната зала, ще бъде променен и едва тогава предложен за гласуване.

Това стана ясно вчера от изявление на самия Иванов. Преди началото на заседанието на ВСС в присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров той заяви, че споделя огромна част от критиките на обвинител №1 към промените в конституцията, касаещи съдебната власт, и законопроектът ще бъде ремонтиран.

МП не е част от процеса в НС, но ще подкрепим работата в това отношение. Наистина

има текстове, които са донаждани

и съгласувани в последния момент и не са достатъчно добре изчистени, но това е смисълът на периода между първо и второ четене да се изчистят. На експертно ниво няма спор за недобре подбраната фраза за съвещателния глас на министъра на правосъдието, и по редица проблеми, които г-н Цацаров повдигна, каза Иванов.

Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките, никога не съм вдигал томахавка, аз просто си я нося, подчерта пък главният прокурор. Преди това той разказа, че на срещата си с президента Росен Плев-нелиев в сряда е разговарял с него за съдебната реформа. Не мога да кажа рецепта, която да е универсална, не мога да предписвам действия на народните представители. Казвам това, което мисля. Според мен първият пункт е максимум прагматизъм, нула популизъм. Това касае хората в НС. Вторият - професионализъм, експертни законопроекти, а не законопроекти, които са писани на коляно. Третият пункт - действия в три писти, които на всяка цена трябва да вървят паралелно и това не е повод за забавяне. Първата писта според мен е конституцията и Законът за съдебната власт, втората писта са процесуалните закони, третата писта трябва да бъде антитерористично законодателство. Това може да се прави паралелно, нито една от трите писти не зависи от другата. Четвъртият пункт е консенсус в професионалните среди и в парламентарно представените политически сили. Останах с впечатление, че държавният глава споделя моето мнение, изложи вижданията си за съдебна реформа главния прокурор. Цацаров заяви още, че е убеден, че представите му за промени в съдебната власт са осъществими. Проектът за Конституция сам по себе си трябва да се случи. Вътре обаче има фрази, които са тотална безсмислица-съвещателен глас. За мен част от текстовете са написани правно-технически несъвършено. Каквото и да подкрепям или да не подкрепям, ще се случи това, което ще реши НС. Напълно е възможно това, което е внесено, да бъде коригирано, да бъде шлифовано, категоричен бе обвинител №1. Стъпката, която предстои в парламента, е както каза г-н Цацаров, само първата, има още много работа да се свърши. Нека да може институциите да я направят тази стъпка в една спокойна среда.

Докарали сме нещата донякъде и не можем да си позволим напрежение заради грешни стъпки и грешни фрази. Аз правя грешки, призна от своя страна Иванов. След което Цацаров допълни - И аз правя грешки. По думите на министъра реформата се очаква от десетилетия и не е на един или друг човек.

Лично аз първо мисля за хората, после за Европа, коментира главният прокурор пък устния доклад от сряда на ЕК за работата на Темида и разследващите органи. Обвинител №1 добави, че позицията на ЕК, според която България трябва да осъществи съдебна реформа, е истина, която знаят всички.