Т рудно е да си представим, че бъдещето е предначертано, но някои богоизбрани люде го доказват със своите пророчества. Сред тях е и основателят на Всемирното бяло братство Петър Дънов.

Трудно е да си представим, че бъдещето е предначертано, но някои богоизбрани люде го доказват със своите пророчества. Сред тях е и основателят на Всемирното бяло братство Петър Дънов.

Приживе той получава дарби Свише, с които напътства човека как да живее по законите на Бога и вселената. Осенен сякаш от Светия Дух, методисткият пастор прави и доста точни предсказания за следващия век, че и по-напред. Така още през 1930 г. той вижда, че ще има Европейски съюз, след като държавните граници на Стария континент изчезнат. В тези дни обаче ще започнат да идват чуждоземни народи на вълни, което вече се случва.

Преселение

„Велико преселение на народите ще омеша славянската кръв. В резултат на това старата Европа ще бъде разтърсена из основи“, пророкувал Дънов. За бъдещето той виждал още граждански войни в резултат на повсеместните социални неравенства. А те вероятно ще се изострят още повече с идването на бедните и бездомни хора, подгонени към нас от войни, глад и природни бедствия.


„Ще дойдат гражданските войни. Ще се яви голяма омраза между двете класи - крайните елементи. Ще станат големи кръвопролития. Но който народ е по-близо до Бога, лесно ще мине“, казвал пророкът пред учениците си.

В друго свое предсказание феноменът видял: „Европейските народи ще оголеят и оскотеят - ще загубят силата си. Тогава ще настъпи невиждан глад - кокошки, пуйки, агнета, прасета почти ще изчезнат“.

Земетресения

Според него „гражданските войни“ ще отключат земетресения и наводнения. Цели континенти ще потънат.

„Навсякъде ще се лее кръв. Ще има революции и ужасни експлозии, които ще отекват в редица райони по света. Там, където е имало земя, ще има вода, там, където е имало вода, ще има земя. Това ще бъде наказанието на природата за престъпленията срещу нея, извършени от човечеството“, описвал екологичен апокалипсис Дънов.
На друго място той също толкова апокалиптично говори и за заплахата от Трета световна война. Тя ще избухне заради расови различия. Мария Райчева, която е слушала негови беседи около 1917 - 1918 г., свидетелства, че в разгара на Първата световна война Дънов казал следното: "Питате ме кога ще свърши войната. Тя тази война ще свърши, но след нея иде една още по-голяма. Обаче и след тази война хората няма да поумнеят и тогава ще дойде трета война, толкова опустошителна, че човечеството ще оредее. Едва след нея ще настъпи краен мир."

Беседи

В серията си от неделни беседи между 1932 и 1933 г. Дънов предрича избухването на Втората световна война, като дори успява да посочи бройката на жертвите в нея. Но именно тогава той получава визия и за следваща Трета глобална война: "Остава още една война да има в далечно бъдеще. Ако народите не поумнеят и се отвори нова велика война, ще остане само една трета от човечеството. Ако се отвoри една война, ще измрат около 50 милиона души. Ако и тогава не поумнеят, ще се отвори нова война, още по-ожесточена, в която ще умрат 550 милиона души... Поради безумието на хората, в резултат на лошите им мисли и чувства ще стане тази Трета расова война, която ще продължи повече от 20 години“, предупредил Дънов.

Чудо

По думите му след нея човекът вече няма да воюва, защото ще стане такова чудо, каквото хората никога не са очаквали. Тогава ще се прекъснат всички съобщения, железниците, телеграфите, телефоните и ще минат най-малко 100 години, за да могат да се възстановят отношенията на един народ с друг. До това време те ще бъдат съвършено изолирани.

На друго място пък говори, че преди решителното сражение Бог ще се прояви с такова унищожително земетресение, че човекът ще започне да го почита и всичко ще се промени. „Те всички народи ще се въоръжават и приготвят за война, но ще стане такова земетресение, че не ще помислят за война. И война няма да има повече.“

На друго място Дънов споделил, че ще има сблъсък между бялата и жълтата раса, споменал и държавата Китай. Запитан кога ще стане това, той отговорил - век след настоящата 1940 г. – значи през 2040 г.

Николаевка

Дънов е роден във варненското село Николаевка (старото име е Хадърча) през 1864 г. Не е тайна, че той получава добро образование за времето си заради финансовите възможности на неговата фамилия. Дядото му по майчина линия Атанас Георгиев тогава е един от най-богатите хора в България. Баща му Константин Дъновски пък в резултат на църковните борби през XIX век става първият български православен свещеник във Варна. Той възпитава малкия Петър в любов към Христа и спазване на 10-те Божи заповеди.

След като завършва петокласната мъжка гимназия във Варна, Дънов младши продължава образованието си в Американското методистко училище в Свищов. Всички учители и повечето ученици в елитния колеж са протестанти и това повлиява на бъдещия адепт да приеме протестантството. През 1887 г. той е изпратен на мисия в Русенско, където става начален учител. Заради блестящата му работа с подрастващи той е изпратен от мисията година по-късно за САЩ. В Страната на неограничените възможности той е приет със стипендия да учи в Методистката теологическа семинария „Дрю” в град Медисън, щата Ню Джърси. Продължава образованието си в Теологическия факултет на Бостънския университет, където се дипломира през 1893 г. Престоят му отвъд Океана продължава още една година, в която посещава лекции в Медицинския факултет на Бостънския университет и получава сертификат, даващ му право да работи като лекар.

Загадка

Периодът след идването на Дънов от Америка между 1888 г. до 1900 година не е добре изследван. Знае се, че е бил секретар на първото читалище във Варна. Там са участвали прочутият капитан Петко Войвода, легендарният градоначалник Кръстю Мирски и др.

След това Петър Дънов учредява със съмишленици във Варна „Общество за повдигание религиозния дух на българский народ“. Това е прототипът на появилото се по-късно Бяло братство. В началото на XX век той събира първите си трима ученици. В лозята на местността Tашлъ тепе във Варна те посрещат изгрева на слънцето. Тогава Беинса Дуно, както по-късно Дънов се нарича, произнася прочутото си пророчество: „Сега сме трима, но ще станем мнозина“.

Интересно е да се отбележи, че единият от учениците му е православен, другият католик, а третият протестант. Фенове на Дънов разчитат в това ясен знак за мисията на Дънов да обедини това разделение и разкъсване на Христа и обединение на християнството, както е било в началото.

Думите на пророк Данаил ще се сбъднат

Дънов предричал, че Второто пришествие на Христа ще настъпи, но не както си мислят мнозина с идването на Иисус отново на земята в плът. Според пророка Божият син ще се настани в сърцата на хората. Но това няма да стане никак лесно.

„Ужасните предсказания на пророка Данаил, написани в Библията, се отнасят за епохата, която се отваря - казвал Дънов. - Ще има наводнения, урагани, гигантски пожари и земетресения, които ще пометат всичко“. След това прочистване човекът ще се промени. Тогава хората ще разберат функционирането на Вселената и ще осъзнаят Божествената намеса във всичко, което ни заобикаля. В това далечно бъдеще, казвал Дънов, човекът ще е способен да пътува свободно дори през различни измерения в междугалактическото пространство.

Спасил живота на вожда Димитров

Петър Дънов на няколко пъти спасява живота на вожда Георги Димитров, който също е бил протестант. Димитров живеел в малката едноетажна къщичка на столичната улица “Опълченска“ 66. Непосредствено след края на Първата световна война като наемател там се настанява Петър Дънов.

Той живеел в една от стаите, където се събирал с последователи. На няколко пъти синдикалният лидер Димитров се измъквал от полицейски хайки през стаята на Дънов, която имала отделен изход. Веднъж обаче ситуацията била доста напечена - всички изходи били завардени. Така подготвителят на Септемврийското въстание вече се виждал с единия крак в затвора.

Дънов усетил и бързо го поканил в своята стая, където тъкмо изнасял беседа на учениците си. Той казал на Димитров да седне сред тях и някак си го направил невидим за полицаите. Те дошли, огледали всички, но скоро си тръгнали. И до днес остава загадка как всичко в онзи ден се е разминало за Димитров.