0
Гп па учени от Брюкселския свободен университет проверяват автентичността на скулптурата “Манекен пис", съобщи в.“Соар”. Експертите искат да се убедят, че произведението на изкуството, което се намира в Градския музей на Брюксел, наистина е било създадено през 1619 г. от скулптора Жером Дюкенуа.
По време на първия етап от проверката учените са използвали рентгенов спектрален анализ. Следващият етап ще е изследване на корозията на бронза и състава на сплавта.
“Ние искаме да установим дали в нея се съдържа никел. Ако не го открием, по всяка вероятност това е истински “Манекен пис”. Ако има, то скулптурата е направена по-късно, през 19 век. Но никога няма да сме 100-процента уверени” - казва в интервю за Франс ти ви изследователката Амандин Крабе.
По думите на друг изследовател, проф. Ерман Терин, не е толкова лесно да се докаже автентичността на монумента. “Много по-просто е да съобщим, че става дума за фалшификат” - казва ученият.
“Манекен Пис” (или Пикаещото момченце) е символът на белгийската столица, една от най-известните забележителности на Брюксел. Фонтанът с момченцето е разположен в непосредствена близост до Гран плас. “Манекен пис” е 60-сантиметрова бронзова статуя на голо момченце, пикаещо във фонтана под него.
Статуята нееднократно е била похищавана. През 1745 г. я открадват английски войници, а през 1817 г. - французин, пуснат малко преди това от затвора. Заради това в центъра на Брюксел се намира копието на статуята. Смята се, че оригиналът се съхранява в Градския музей в Брюксел.