0
Нъ ълнете резервоарите си, преди да напуснете границите на България, ако ще пътувате с автомобил в Северна Гърция, съветва Министерството на външните работи. От ведомството разпространиха нова порция препоръки към нашенците, тръгнали на море към южната ни съседка. От МВнР обясняват, че по бензиностанциите в Гърция
често се образуват опашки
и се приема само заплащане в брой.
„Не се препоръчва да се носят туби с бензин от България, тъй като това е незаконно в Гърция”, уточняват обаче от Външно. Родните дипломати отново повтарят заръката си българите да си осигурят достатъчно пари в брой.
От ведомството предупреждават също, че
кражбите в курортите са зачестили
и съветват българите да бъдат бдителни. Според ведомството е добре туристите да се осведомяват предварително какъв начин на плащане е определила администрацията на хотела, където ще се настанят.
„Да не се разчита на теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които са не само трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти”, обясняват от МВнР. От там припомнят още, че плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип е в кеш.
По информация на ведомството в Северна Гърция и по-малките населени места има липса на някои основни и особено вносни стоки и лекарства. Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на посолството на България в Гърция в Атина и Генералното консулство в Солун.