Я сно е, че пържените ястия винаги са сред първите, които докторите и диетолозите препоръчват да се премахнат от менюто. Да, определено хич не са здравословни, но затова пък са доста вкусни, а и по-лесни за приготвяне. Стават за десерт или закуска. Ето няколко рецепти от az-gotvia.bg.
Казанлъшки понички
Продукти: 2 яйца; 2 с.л. олио; 3 ч.ч. брашно; 1/2 ч.ч. захар; 1 ч.ч. кисело мляко; 1 пакетче бакпулвер; 1/2 ч.л. сода за хляб; 1 ванилия; олио за пържене; Приготвяне: Брашното се пресява заедно с бакпулвера в купа. Яйцата се разбиват със захарта, след което се добавя киселото мляко, в което е разтворена содата за хляб и олиото, и ванилията. Яйчената смес се прибавя към брашното и се замесва меко, еластично тесто. Полученото тесто се разточва върху набрашнен плот на кора тънка около 0,5 см. Със стъклена чаша с по-голям отвор и друга с по-малък се изрязват кръгове, в средата на които се изрязват по-малки отвори. Пържат се в обилно количество олио (поне 2 пръста) както получените пръстени, така и малките кръгчета. Когато изплуват в олиото, се обръщат.
Бърза закуска
Продукти: 2 ч.ч. брашно; 3/4 ч.ч. прясно мляко; 2 яйца; 1/2 ч.л. хлебна сода; щипка сол; олио за пържене; Приготвяне: Към брашното прибавяме разбитите яйца, прясното мляко, содата и солта. С намаслена лъжица се взема малко от сместа и се пуска във врящото олио. Изпържената закуска се поръсва с ванилова пудра захар. Олиото трябва да много, за да не залепва сместа на дъното, защото в средата ще остане на тесто.
Паниран грис с карамелени круши или ябълки
Продукти: 2 и 1/2 ч.ч. прясно мляко; 1 ванилия; 4 с.л. захар; 8 с.л. грис; За панировката: 1 яйце; прясно мляко; захар; брашно; ванилия; олио за пържене; За плодовете: 1-2 круши или ябълки; 3-4 с.л. захар; парченце краве масло; 3-4 с.л. прясно мляко; Приготвяне: Слагаме прясното мляко с ванилията и захарта да заври. След това постепенно добавяме гриса и сваряваме с непрекъснато разбъркване. Готовият грис разстиламе в мокра правоъгълна тавичка. Когато изстине разрязваме на парчета или изрязваме с формички или чаша. Разбиваме тесто за панировка от яйце, прясно мляко, ванилия, захар на вкус и брашно, да се получи тесто, малко по-гъсто от палачинково. Парчетата грис потапяме в панировката и изпържваме в мазнина. Изваждаме върху салфетка. Приготвяме карамелените круши, като почистваме крушите (ябълките) от семената и кората. Режем на резени. Карамелизираме захарта. Добавяме маслото и в карамела поставяме крушите. Наливаме 3-4 с.л. прясно мляко и варим кратко до получаване на сос. При сервиране слагаме от панираните парчета грис, декорираме с резени круша и поливаме леко от соса. Може да шприцоваме и малко сладкарска сметана.
Сладки от извара
Продукти: 1 прясно яйце; 3 с.л. брашно; 2 с.л. грис (сварен предварително); 250 г извара; 1/2 к.л. хлебна сода; пудра захар за поръсване; ванилия; галета за овалване; Приготвяне: От продуктите замесваме тесто, от което оформяме малки топчета, колкото орех. Всяко овалваме в галета и пържим в гореща мазнина. Още топли, ги поръсваме с пудра захар, смесена с ванилия.
Панделки
Продукти: 2 ч.ч брашно; 1 ч.ч прясно мляко; 1 ч.л бакпулвер; 1 ч.л захар; 1 щипка сол; 1 яйце; олио за пържене; пудра захар за поръсване; Приготвяне: Разбивам яйцата, прибавям захарта, щипка сол, прясното мляко, после пресятото брашно с бакпулвера. Объркваме добре. Поомесваме на набрашнен плот. Получава се тесто, което разточваме на кора. Разрязваме ленти. През средата на лентите правим резка с нож и промушваме краищата на всяка от лентите. Пържим в загрято олио. Поръсваме топли с пудра захар.
Панирани банани
Продукти: 3 банана; 3 яйца; 3 с.л. захар; 3 с.л. брашно; олио за пържене; сладолед за гарниране; шоколадов топинг; Приготвяне: Обелените банани нарязваме на едри колелца. На яйцата отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме: 3 белтъка с 3 с.л. захар на твърд сняг, а отделно 3 жълтъка с 3 с.л. брашно. Събират се внимателно двете смеси. Загряваме олиото, потапяме парчетата банани в разбитата смес и пържим. Нареждаме панираните бананови парчета в кръг, а в средата слагаме три топки сметанов сладолед и поливаме с шоколадов топинг.
Гевречета
Продукти: 1 кофичка кисело мляко; 1 с.л. хлебна сода; 3 яйца; 10 с.л. захар; 5 с.л. олио; брашно колкото поеме за меко тесто; Приготвяне: Замесваме тесто от продуктите и правим малки топчета. За да оформим гевречетата, вземаме едно топче тесто и пробиваме в средата, изтегля се и се оформя и се пържат в добре загрята мазнина. По желание ръсим отгоре с пудра захар.
Толумби по анадолски
Продукти: За тестото: 300 мл вода; 300 г брашно; 4 ч.л. захар; 1 яйце; 1 с.л. масло; За сиропа: 200 г захар; 300 мл вода; 2 пакетчета ванилия; олио за пържене; Приготвяне: Слагаме водата за тестото да заври, прибавяме маслото и захарта. Когато кипнат, добавяме брашното. Разбъркваме добре да няма бучки, докато започне да се отделя от съда. Оставяме да се охлади леко и прибавяме яйцето. Загряваме олиото. Слагаме тестото в шприц и шприцоваме толумбите в мазнината. Докато се пържат толумбите, правим сиропа като сваряваме водата, ванилията и захарта за 5 минути. Вадим готовите толумби и ги слагаме директно в горещия сироп.