0

И до днес мистериите на Древен Египет разпалват въображението на малки и големи.

И до днес мистериите на Древен Египет разпалват въображението на малки и големи.

И колкото и ревниво да успява Древният свят да пази тайните си, днес новите научни технологии ни позволяват да намерим отговорите на голяма част от тези загадки! Как се случва това? Българската публика може да разбере директно от д-р Франческо Порчели - представител на иновативния дял на архео-физиката, който пристига тази седмица в София по покана на организацията „Рацио“, за да изнесе отворена за всички любители на Древен Египет лекция на тема „Наука в гробницата на Тутанхамун“ този вторник (24 август) от 19:00ч. в столичното заведение „Кино Кабана”.

По време на събитието, д-р Порчели ще отведе публиката на интригуващо пътешествие в Кайро, Луксор и Помпей, което ще включва спускане дълбоко в гробницата на легендарното момче фараон Тутанкамун (Тутанкамон) и неговата мащеха – Нефертити, както и един необичаем лов на бомби от Втората световна война сред археологическите останки от изригването на Везувий.

„Убеден съм, че физиката напълно ще промени облика на археологическите изследвания,“ казва д-р Порчели. „По време на презентацията си в София ще дам три примера за това: търсенето на гробницата на Нефертити, изследването на камата на Тутанхамун и използването на космически лъчи за проучване на пирамидите.“

Д-р Порчели ще сподели и какви иновативни инструменти конкретно използва той, за да намери отговорите. Повече за темата и възможност за закупуване на билет ще намерите в сайта на организаторите от Рацио.

За всеки закупил билет за събитието в „Кино Кабана”, организаторите предоставят голяма отстъпка за посещението и на изложбата "Тутанхамун - една недовършена любовна история", която може да бъде посетена до края на годината в The Mall, София.

Експозицията у нас е единствената сертифицирана от Министерството на антиките на Египет и представя над 100 избрани артефакти от общо около 5400 находки, намерени в единственото открито непокътнато царско погребение в Древен Египет. Аранжирани по начин, по който пренася посетителите назад във времето, те оставят трайно впечатление в ума и сърцето на всеки един влязъл в съприкосновение с тях.

В допълнение към артефактите изложбата предоставя шанс да бъдат видяни и серия оригинални фотографии и 10-минутен филм, които допълнително да запознаят посетителите с детайли от откриването на гробницата, както и с любопитни факти за краткия, но вълнуващ живот на египетския владетел.
„Рацио“ е неправителствена организация, чиято мисия е да покаже красотата, мистерията и вдъхновението, които науката носи. Организацията постига целта си като организира ежемесечни научно-популярни събития под различен формат, насочени към учени, фенове на науката или просто ентусиасти, желаещи да научат нещо ново за света около себе си. Организацията освен това поддържа и серия подкасти с различен фокус, а отскоро продуцира и научно-популярни видеа в своя YouTube канал.