0

И зложба „Кристо – ранни етюди“ се открива в галерия-ателие на Националната художествена академия – филиал Бургас, в четвъртък, 25 юни. Вернисажът, при спазване на всички санитарни мерки за сигурност, ще бъде от 17.00 до 19.00 часа.

Изложба „Кристо – ранни етюди“ се открива в галерия-ателие на Националната художествена академия – филиал Бургас, в четвъртък, 25 юни. Вернисажът, при спазване на всички санитарни мерки за сигурност, ще бъде от 17.00 до 19.00 часа.

Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Христо Явашев, от времето, когато световноизвестният художник от български произход все още е учил в Академията (1953-1956) и не се е казвал Кристо... Творбите са от музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод – автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците, също ще бъдат в експозицията.

Кристо и Жан Клод са доктори хонорис кауза на НХА. За своята 75-годишнина Кристо получи от академичната общност грамота и плакет, изработен от проф. Богомил Николов, които му бяха връчени от проф. Божидар Йонов.

За огромно съжаление на всички ценители на съвременното изкуство, Кристо ни напусна на 31 май на 84-годишна възраст. Започнал пътя си като художник в Националната художествена академия, той е най-яркия пример за реализирал се на Запад артист от български произход през втората половина на ХХ век. С предстоящата изложба НХА изказва своята почит към делото на този голям творец.