0
Ди и да жертваме балкона, като го приобщим към общия интериор, или да го запазим като жива връзка с околната среда? Този въпрос си поставяме винаги, когато правим преустройство, а терасата е единствена за жилището. Много често тя влиза в общата площ, но в други случаи там се обособява зелена градина.
Много важен фактор за подбора на растенията е изложението на балкона. Най-благоприятни са източното, югоизточното и южното, по-малко западното и югозападното. Неблагоприятни са северното и северозападното. Но някои летни цветя – петунии, бегонии, циганче, тагетис, кученце, още от юни могат да украсят и балкони с такова изложение.
При подбора на растенията за остъкления балкон, най-добре е да се ръководите от интуицията си и собствения си вкус. Красивите екзотични видове са много капризни и се нуждаят от изключителни грижи. Ако балконът е много слънчев и светъл, внимавайте да не се получи парников ефект. За такъв тип изложение подходящи са едрите полупустинни и пустинни растения – те са непретензиозни, издържат на горещината и температурните амплитуди, на ниската влажност – фикуси, нолини, мечове, юки.
За северните изложения най-подходящи са папратите, филодедроните, палми, драцени. За по-голяма свежест във вашия минидвор може между цветята да монтирате малка електрическа помпа, която да оформите като фонтан или миниатюрен шадраван.
Ако балконът е приобщен към кухнята, една оригинална идея е градина от ароматни билки и подправки. В саксиите можете да засадите мащерка,  лавандула, розмарин, босилек, магданоз, копър, мента, лайка.