0

П редставители на български частни културни организации, сред които Весела Кондакова от Българска музикална асоциация, режисьорката Гергана Димитрова от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни", Калина Вагенщайн от Фондация "Арт Офис" и др., проведоха днес конферентна онлайн среща с министъра на културата Боил Банов и в продължение на два часа обсъждаха предложените от различните страни спешни мерки в подкрепа на независимия културен и творчески сектор в България.

Представители на български частни културни организации, сред които Весела Кондакова от Българска музикална асоциация, режисьорката Гергана Димитрова от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни", Калина Вагенщайн от Фондация "Арт Офис" и др., проведоха днес конферентна онлайн среща с министъра на културата Боил Банов и в продължение на два часа обсъждаха предложените от различните страни спешни мерки в подкрепа на независимия културен и творчески сектор в България.

В разговора се включиха изтъкнати творци и артисти в сферата на визуалните и изпълнителските изкуства, независими артисти, представители на свободните пространства за музика и култура, на частните театри, както и членове на Българска фестивална асоциация, на Асоциацията на българските киносалони, на Сдружение „Сцена Музика“, на фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“, на Българска музикална асоциация, както и експерти от Министерството на културата и екип на Офис „Култура” към Бюро „Творческа Европа” – България.

Предложението, депозирано на 25 март в деловодството на Министерството на културата, за създаването на два фонда – Фонд за структурно финансиране и Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика, беше подкрепено от всички участници в срещата. Те изразиха позиция, че средствата за създаването на тези фондове не трябва да бъдат осигурени чрез преструктуриране на съществуващите средства към бюджета на Министерството на културата, а е необходимо да се потърсят други източници на подпомагане.

В същото време министър Банов запозна участниците в срещата с възможностите на Министерството на културата за подкрепа на сектора – чрез преструктуриране на съществуващите конкурсни сесии и техните приоритети с цел обхващане на целия неправителствен сектор. Сред конкретните промени, които е допустимо да се направят, бяха посочени увеличаването на срока на администриране на проектите, с цел създаване на устойчива заетост.

Двете страни си дадоха срок за обмяна на допълнителна информация и документация относно спецификите на мерките и секторите, които те обхващат, за да бъдат прегледани и анализирани до следващата среща, насрочена за 31 март.

В срещата участва и Десислава Панчева като представител на програма "Творческа Европа" за България, която трябва да направи репорт за Европейската комисия относно всички предложения и изнесени данни за загуби в сектора. Стана ясно още, че ЕК също подкрепя идеята за тези два фонда за независимия арт сектор в България.

В подкрепа на българските артисти на свободна практика са се обявили и трите най-големи световни компании от сферата на изпълнителските изкуства - IETM, Aerowaves и Trans Europe Halles.