0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.
Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Агнешко задушено

Вземаме агнешко бутче, 4-5 лъжици масло, 2 червени домата, сол, черен пипер, 2 карамфила, 3-4 зърна бахар, 1-2 дафинови листа, 1 глава лук, 1 чаша бяло вино, магданоз и чесън.
Начукваме с дървен чук бутчето и шпиковаме на няколко места със скилидки чесън и черен пипер. Осоляваме го след това със сол и червен пипер и слагаме да се пържи в  маслото, докато бутчето се зачерви от всички страни. Сваряваме доматите в една и половина чаши подсолена вода и ги пасираме върху бутчето; прибавяме 1 винена чаша бяло вино и подправките и оставяме бутчето да се задушава на тих огън. Малко преди да свалим яденето от огъня, прибавяме малко ситно нарязан магданоз. Изваждаме бутчето в голяма чиния, а отгоре прецеждаме соса. Поднасяме с картофено пюре, грах с масло, салата и др.

Немска яхния

Вземаме 1,5 кг телешко месо от гърдите, нарязваме го на парчета и поставяме да покисне в гореща вода; след това го слагаме в тенджера, заливаме със студена вода колкото да се покрие месото, прибавяме 1 морков, 1 чаша бяло вино, сол, черен пипер, магданоз, джоджен, 1 карамфил и оставяме яденето да ври половин час. От 2 лъжици масло и 2 лъжици брашно правим светла запръжка, разреждаме със соса, прибавяме месото да ври още половин час; сваляме от огъня и подправяме с 3 жълтъка, една лъжица прясно масло и скълцан магданоз. Изсипваме яхнията в чиния и гарнираме със сварените моркови.