0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

От млади тиквички

Вземаме 3-4 много млади тиквички, отрязваме им двата края и остъргваме леко. Измиваме ги, след това нарязваме на тънки колелца или варим цели. Когато поомекнат им прибавяме солта. Изцеждаме ги от водата, в която са врели и оставяме да изстинат. Нареждаме ги в салатиера, поръсваме с много ситно скълцан копър и черен пипер и поливаме с оцет и зехтин.

От червени домати с лук

Вземаме 3 главички кромид лук, обелваме го и нарязваме на тънки филийки, посоляваме и изстискваме добре с ръка. Слагаме го в средата на голяма плитка чиния, поръсваме го с черен пипер и 1 лъжичка пудра захар и заливаме с 1 лъжица оцет и 1-2 лъжици зехтин. Наоколо в кръг ограждаме с тънки филийки червени домати, които посоляваме на вкус. Изчистваме костилките на десетина маслини, разполовяваме ги и нареждаме върху доматите. А около доматите във вид на тесен правилен кръг насипваме ситно скълцан магданоз.