0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Мариновано свинско филе

Вземаме свинско филе, премахваме му сланината и го поставяме в марината да престои 12 часа. За маринатата в тенджера наливаме литър вода, прибавяме малка чашка оцет, 2 дафинови листа, 5-6 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, голяма глава лук, 2 моркова, 2-3 чесънчета и сол, варим около четвърт част и оставяме да изстине. След като е стояло филето в маринатата, поставяме го в тавичка, заливаме го с 3 лъжици масло и от време на време го обливаме с по малко от маринатата. Сервираме го с пържени цели картофчета и салата.

Ребра с фасул

Вземаме 1 килограм пушени ребра, половин или три четвърт килограм сух фасул, глава лук и червен пипер. Измиваме ребрата, нарязваме ги на парчета, посоляваме с повечко червен пипер (сол не се слага, защото те са достатъчно солени), заливаме с гореща вода почти да се покрият и слагаме да се варят. В отделна тенджера варим фасула с нарязания на филийки лук, докато се свари и остане с малко вода. Когато видим, че и ребрата са почти сварени, съединяваме ги с фасула, оставяме яденето да ври още около половин час и сваляме от огъня.