0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Пюре от киселец

Вземаме около килограм киселец, изчистен и измит го заливаме с кипяща вода. Нарязваме една салата и я прибавяме към киселеца да заври. Като се свари, изсипваме в цедка и оставяме да се изцеди добре водата. Накълцваме го след това на ситно, прибавяме черен пипер, малко сол и около 100 г прясно масло (2 пълни супени лъжици), разбъркваме добре пюрето с маслото, оставяме да заври, след което го подправяме с 3 жълтъка, разбити предварително много добре с две супени лъжици прясно мляко. Поднасяме кисела с твърдо сварени яйца, нарязани на филийки и поръсен с черен пипер.

Задушен спанак

В 5-6 лъжици олио или масло запържваме 1-2 глави дребно нарязан лук. Като се изпържи лука, прибавяме по 1 лъжичка червен и черен пипер, сол на вкус и половин чаена чаша изчистен и измит ориз. Разбъркваме сместа и оставяме на страна. Измиваме отделно 1 килограм спанак, изчистваме внимателно лист по лист и без да го нарязваме, нареждаме половината в широка тенджера (за предпочитане е пръстена); в средата нареждаме приготвения ориз, а най-отгоре – останалия спанак. Наливаме малко гореща вода, захлупваме добре тенджерата и оставяме яденето да се задушава на тих огън около 1 час. Поднасяме го студено с кисело мляко. Така приготвеният спанак е много вкусен и запазва хранителните си вещества.