0

Видни реформатори са били на спявка със скандалния ъндърграунд герой Даниел Славов - Дидо Дънката в лобито на столичен хотел във вторник вечерта. Причината за съмнителното рандеву е бил скандалът с кандидата на ДСБ за кмет на Варна, подкрепен от целия РБ – Чавдар Трифонов, като в хода на срещата е течало и „разкешване“, разкрива ПИК.

Според агенцията целта на срещата е била да се измисли план как да бъдат минимизирани щетите от разкритието, че преди 8 години Трифонов е бил хванат пиян зад волана и е имал присъда за това. За да избегне по-сериозно наказание той сключил споразумение с прокуратурата и се разминал с условна присъда.

Пари при пари отиват

 

Даниел Славов - Дидо Дънката

„Преди да сипе нелепици, че информацията на ПИК за присъдата на кандидата му във Варна Чавдар Трифонов, е „компромат” и „черен пиар”, Радан Кънев трябва да отговори на два прости въпроса. Вярно ли е, че кампанията на ДСБ във Варна, а и в цяла България е финансирана и от сочения от МВР за контрабандист Данаил Славов – Дидо Дънката? Информация за това вече се появи в сайта „Афера” и други електронни издания. Вярно ли е, че друг спонсор на кампанията на ДСБ и Чавдар Трифонов е прословутият съдружник на избягалия банкер Цветан Василев – Янко Иванов, бивш изпълнителен директор на КТБ? Защо Радан Кънев прикрива финансовите си зависимости от кръга „Дънката – Янко Иванов?“, пита в материала си агенцията.

Подземие

Даниел Славов беше арестуван срелищно в акцията „Медузи“, като според оперативна информация на МВР той е сред наркотрафикантите по морето и сред видните контрабандни босове. Славов има и официален бизнес, като в това си битие се води строителен предприемач. Огромният хотелски комплекс, строящ се от неговата фирма "Борд" на метри от Аспаруховския плаж, стана причина пътят Варна–Галата да пропадне преди време.

Скандал възникна и на друг от големите обекти на "Борд" – комплекса "Ривиера Бей", и е построен на свлачище. В самия център на Варна фирмата на Славов печели обществената поръчка за изграждането на нова сграда на районното кметство "Одесос".Славов е собственик и на един от най-луксозните хотели в морската столица – "Капитол".

Омазване

 

Радан Кънев

Междувременно стана ясно, че ДСБ изобщо не възнамерява да оттегли подкрепата си за кандидатурата на Трифонов. След като цял вторник Варна се тресеше от предизборен скандал заради разкритието, че кандидатът на Реформаторския блок за кмет на града е бил осъждан за каране в пияно състояние, днес лидерът на ДСБ Радан Кънев всъщност е знаел за присъдата и въпреки това е издигнал номинацията.

Както е известно Трифонов, макар про форма да се води кандидат на РБ, всъщност е номинация на ДСБ и по-конкретно на Кънев.

Чавдар Трифонов

Признанието, че е знаел за присъдата пък дойде от самия лидер на ДСБ в ефира на bTV. Така Радан Кънев хвърли още повече в смут средите на реформаторите, след като във вторник дори от предизборния щаб на Трифонов твърдяха пред Блиц, че изобщо не са знаели за миналото на кандидата си.

Присъдата на „реформаторската“ кандидатура е от преди 8 години, като Трифонов сключил споразумение с прокуратурата, за да се размине само с условно наказание. Този факт е бил толкова пазен в тайна, че лъсва чак сега покрай кандидатурата му за кмет. Самият кандидат също даде да се разбере, че лично скрил от щаба си за нея. След излизането на истината наяве обаче даде пресконференция, в която се пробва да се изкара жертва на компроматна война, в това число и от страна на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вчера тезата, че присъдата излиза наяве пробва да застъпи и Радан Кънев, който заяви, че било черен пиар да се вади информация от преди 8 години. По думите му пък единствената грешка на Трифонов била, че когато го спипали да кара пиян не си платил подкуп, а се изправил пред съда.

Опитите цялата случка да се изкара черен пиар, воден от Цветанов обаче вбесиха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който късно вечерта във вторник срещу сряда постна във Фейсбук ироничен коментар по ситуацията: „Гледайки изказването на кандидата на Реформаторския блок за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е “накарал” кандидата на Реформаторския блок да пие и да шофира в нетрезво състояние. Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и “подтикне” кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да “смъмря” Цветанов за това“.