0

Р ейнджърите ни на мисия в Афганистан са отрязани от възможността да пуснат бюлетина за референдума, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Причината войниците да не могат да упражнят вота си за разлика от предишните години е, че по инструкция на МО секции няма да се отварят нито в Кабул, нито в Кандахар „поради съображения за повишена опасност за сигурността на гласоподавателите в района“. Това се посочва в окончателното решение на ЦИК за определяне на местата в чужбина, на които ще се поставят урни за националното допитване дали да се въведе електронно гласуване.

Рискът за военните ни в Кабул бе повишен, след като преди близо два месеца там имаше терористичен атентат, при който загинаха над 10 души. Рейнджърите ни са в Афганистан като част от международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“, в която страната ни участва с до 110 военнослужещи.

Според крайното решение на ЦИК секции зад граница ще има в общо 45 държави. Броят им набъбна с 4 в сравнение с първоначално определените по служебен път, заради специално изпратените изрични искания от нашенци да изразят вота си на референдума. Допълнителни тъмни стаички ще има в Словения, Мароко, Сърбия и Хърватия. Най-много секции ще бъдат разкрити в САЩ, Испания, Великобритания и Германия. На три места обаче германските власти не са разрешили поставянето на урни - Хам, Аахен и Волдорф. В Турция пък първоначалният голям брой секции е редуциран заради предстоящите там избори и затруднения в организацията.