0

А ко успеем да предпазим градините по високите места, можем да очакваме реколта от пипер до късна есен.

Ако успеем да предпазим градините по високите места, можем да очакваме реколта от пипер до късна есен.

Това стана ясно от разговор с Тони Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по време на изложението за храни в Интер Експо Центъра в София в края на септември. Тя обясни, че в момента температурите са изключително подходящи за добра реколта от чушки и е въпрос на организация и наличие на достатъчно работна ръка, за да се прибере зеленчукът.

Граници

Според експертите тази година пиперът е закъснял, защото е имало хладна пролет, а пък в края на юни и юли температурите са били екстремно високи. Градинарите знаят, че растението е живо, но не плододава обилно, когато температурите паднат по 12 градуса и когато преминат 29 градуса. Може да цъфти, да прави завързи. Точно с такава характеристика бяха пролетта и лятото на тази година. Вероятно много градинари са забелязали как именно през юли пиперът цъфтеше, имаше малки чушки, които се развиваха много бавно.

Пюрета

Тони Божинова каза също, че има недостиг на домати за лютеници и българските консервни фабрики са готови да изкупуват домати от наши производители, независимо дали са големи или малки.

Тя припомни обаче, че производителите не трябва да са употребявали забранения от началото на тази година химичен препарат хлорпирифос. Той се внася предимно от трети страни, където не е забранен, но зеленчуци и плодове, както и консервите, приготвени от тях, нямат достъп до пазара на ЕС. Припомняме, че в България се продават продукти, които съдържат това вещество с различни наименования, които са много популярни сред хоби фермерите. Например това са ДУРСБАН 4 ЕК; ПИРИНЕКС 48 ЕК; ЕВЪРСЕКТ; АГРИЯ 1050 +
ТЕРАГАРД ПЛЮС; НУРЕЛЕ Д; ХЛОРСИРИН 550 ЕК; САНМБА; ПИРИНЕКС СЮПРИЙМ ЗВ.

Тони Божинова обясни, че нашите консервни фабрики, когато не могат да си набавят достатъчно местна суровина за лютеница, обикновено доставят доматено пюре от Гърция и Италия.

Технологии

Последните тенденции в производството на храна, особено зеленчукови и плодови консерви, е въвеждането на нови технологии, като целта е храната да е по-здравословна и вкусна. Няколко фабрики в страната вече имат линии на конфитюри, които са без захар или с много малко захар. Те са естествената сладост на изварените плодове. Този тип продукти имат голям пазар в богати страни, като огромен интерес проявява Япония. Българска фабрика продава там сладко със семена от чия например. В лютениците пък се слага много по-малко сол, вместо да се пържи, се пече, когато е такава рецептата. По отношение на вкусовите качества и за сгъстяване се ползват картофи, ябълки или моркови, вместо нишесте например. Морковите и ябълките са особено подходящи за лютеници за деца, докато лютениците за възрастни, които искат да ги ползват за мезе, са с по-остър вкус. Обичайно това се постига с прибавяне на люти чушки и малко оцет.

Направиха натурален течен черен пипер


Една от любопитните и полезни находки по време на изложението за храни в Интер Експо Центъра в София бяха продуктите на Ирина Гаврилова от Украйна, която има българска компания. Тя представи комплект от течни, подобни на етеричните масла подправки и билки, които обаче могат да се ядат. При това безвредни за хора с алергии и подобни заболявания. Гаврилова е патентовала в България своя продукт, а БАБХ заради нея е създала нова графа с продукти, защото този тип технология на приготвяне не е позната у нас, разказа тя.

Най-общо тя преработва всички части на растението. Първо го пресова, след това го оставя естествено да ферментира. Тя направила откритието, след като установила, че не може да използва етерични масла заради алергията, която има. В комплекта, който произвежда, има течен черен пипер, канела, карамфил, мащерка, лимонова трева, като всички те могат да се използват за храна.