0

„Искам да излекувам света с усмивка.“ Това казва в едно от последните си публични интервюта Роберто Кавали, който тази седмица вдигна наздравици за 80-ия си рожден ден. Цитатът датира от няколко години и далеч не се отнася за пандемията. Световноизвестният дизайнер просто е от онези хора, които винаги търсят повече позитивизъм. И го прави по революционен начин.

„Искам да излекувам света с усмивка.“ Това казва в едно от последните си публични интервюта Роберто Кавали, който тази седмица вдигна наздравици за 80-ия си рожден ден. Цитатът датира от няколко години и далеч не се отнася за пандемията. Световноизвестният дизайнер просто е от онези хора, които винаги търсят повече позитивизъм. И го прави по революционен начин.

Отличителни за стила му са пищността, блясъкът и сексуалността. В колекциите си често използва 

 кожа, деним, животински принтове

украсява моделите си с камъни и пера. Според модни критици той балансира на границата на вулгарното и сдържаното, кича и елегантността. Самият дизайнер казва, че създава всяка дреха така, че жената да се чувства в нея уверена в себе си и красотата си.

„Моите дрехи винаги са за червения килим. Дрехи, които трябва да бъдат носени на пищни партита“, категоричен е той.

Италианският моден гуру е роден на 15 ноември 1940 г. във Флоренция. Израства в семейството на шивачка и миньор, а дядо му по майчина линия е небезизвестният художник експресионист Джузепе Роси, чиито творби са изложени в галерия „Уфици“.

На 17-годишна възраст Роберто постъпва в Академията по изкуствата във Флоренция, където изучава интериорен дизайн. Той обаче така и 

не стига до дипломиране

По това време експериментира с бои и методи за печат върху тъкани. Кавали създава серия цветни рисунки върху трикотаж, които привличат вниманието на италианските фабрики. Малко след това той предлага на производителите методи за печат не върху цяло платно текстил, както е било прието, а върху самото изделие. Така патентова и свой метод за нанасяне на щампи върху кожени изделия, който позволява използване на шест цвята.

Изобретението му бързо се налага като тенденция

от модните къщи "Ерме", "Пиер Карден" и други. Кавали представя пред публика и работата си с пачуърк.

През 70-те години той създава своя бранд "Роберто Кавали", като първоначално предлага фланелки, джинси и други ежедневни облекла. През 1971-ва пуска първата си дамска колекция, а няколко месеца по-късно се състои дебютното дефиле на шедьоврите му от игла и конец. През същата година той открива и първия си бутик в Сен Тропе.

През 80-те години на миналия век, когато на мода излизат

минимализмът и спортният стил

Кавали отказва да адаптира новите си колекции към актуалните тенденции и популярността му започва да намалява.

Тогава обаче има голям късмет в личен план - казва заветното „да“ на съпругата си Ева Дюрингер. Тя е била негова приятелка и бизнес партньорка, като двамата се запознават на конкурса за красота „Мис Вселена“ през 1977 г. По време на състезанието той е на съдийския стол, а бъдещата му съпруга е една от претендентките за титлата и първа подгласничка на победителката Жанел Комисионг от Тринидад и Тобаго.

В началото на 90-те

отново излиза на мода със стреч джинсите. Иновативните методи на Кавали за обработка на класическия деним водят до ръст в търсенето на дънкови дрехи. През 1994 г. показва накъсаните джинси, които са сред отличниците на подиума и до днес.

През 1998 г. Кавали пуска дамска и мъжка колекция Just Cavalli, ориентирана към младите хора. В линията са включени още и чанти, очила, часовници, спално бельо, парфюми и обувки.

През 2008-а продава бизнеса си.

През годините редица световноизвестни личности са се доверявали на вкуса му, сред които Мадона, Сара Джесика Паркър, Елтън Джон, Дженифър Лопес, Кристина Агилера, Джон Бон Джоуви, Опра Уинфри и Орнела Мути. Първата обаче, която го забелязва още през 70-те години, е легендарната актриса, манекенка и певица Бриджит Бардо.

В свободното си време Кавали обича да се занимава с фотография.