0

В ъпреки повсеместната криза и всеки ден затварящи се баничарници и малки пекарни все още има смелчаци, които се опитват да продължат.

Въпреки повсеместната криза и всеки ден затварящи се баничарници и малки пекарни все още има смелчаци, които се опитват да продължат.


Една от тях е Гълъбина Иманова, която има такава пекарна-кафене близо до Южния парк в София с името „Габи”.
Артистична
Историята на малкия бизнес на Гълъбина е достойна за сюжет на филм. Тя отваря пекарничката преди шест месеца и бързо спечелва своите почитатели. С вкусните сандвичи, които прави на място. Салати. И най-вече с истински домашни баници. Пекарната, както се досещате, е бутикова. С артистична атмосфера, без да е претенциозна. Така че се чувстваш като у дома. Стопанката приготвя и продава всичко сама. Дали това е била мечтата й. Вероятно да, мисли тя. Но страстта й към готвенето открива нейният партньор в хазартния бизнес.


Готвех
Звучи необичайно, но какво в хазарта е обичайно. Преди няколко години Гълъбина и нейният партньор в бизнеса правят съвместна малка компания. Тъй като си бяхме само двамата, аз през цялото време готвех за обяд. С огромно удоволствие. Месех, точех, всичко това, което съм учила от баба, мама и след това по интернет. За мен е огромно удоволствие да виждам как човекът отсреща изяжда храната, която съм приготвяла, разказва въодушевено Гълъбина.
Удоволствие
Готвенето се превръща в такава страст, че най-голямата обида за нея е хората да не докоснат сътвореното от ръцете й. Тя с чувство за хумор разказва за една от първите срещи с годеника й. Една вечер го поканих у дома. Цял ден готвих, месих. Сервирах масата и очаквах аплодисменти. Мъжът се оказал злояд. Видях го, че яде с удоволствие, но в един момент спря и остави част от храната в чинията. Щях да се разплача, спомня си със смях случката тя.
Баница с картофи
Една от най-любимите й храни е баница с картофи, типична за Родопите. Тук за хората е малко необичайна, но това е една от най-вкусните храни, връща се в детските спомени Гълъбина. Печката, баба й, корите, които разточва. Всички тези неща плюс гозбите, които приготвяла всеки ден в малкия офис, разказвала на бизнес партньора си. Един ден той просто й казал: „Виж какво, я вземи да си отвориш една пекарничка и готви, готви. Явно това ти е мечтата.”
Речено-сторено
Тя го послушала. С парите, които поучила за частта от фирмата, просто сътворила тази пекарна до Южния парк. Бизнес партньорът й в хазарта не я оставил сама. Много често ходил с нея на борсата в ранни зори да пазаруват заедно. И помагал с всичко, с което може. Нали той бил идеологът в крайна сметка.
Клиентите бързо я научили. От училището наблизо дори предварително й пращали есемеси какви точно сандвичи искат да им направи. Баниците се свършвали още преди да ги разреже.
Добрич
Една от тайните на нейните тестени продукти е, че работи изключително и само с масло. Не уважавам растителната мазнина, признава младата жена. Оказва се, че случайно попада на млечните продукти на фермерските масла, сирена и млека на добруджанска марка. Оттогава работя само с тяхно масло и мляко. То ухае на мляко, споделя въодушевена тя.
Тахан
Пекарната е една от малкото в района, която продава козунаци за Великден. Те са малки, разбира се, с маслото и млякото на Добруджа. С локум, стафиди и тахан, както и класически с ванилия и лимонови корички. Вече си има поръчки. Вероятно по Великден ще стане същото, каквото ми се случи по Коледа, споделя Гълъбина. Тогава имала огромни поръчки за постни питки с паричка, баници с тиква, че две денонощия не спала. За да приготви всичко и да не подведе хората.
Хазяи закрилници
Смята ли, че ще оцелее в кризата. Гълъбина вдига рамене притеснено. Истината е, че ако не са хазяите, не зная дали бих могла да издържа. Те истински й съчувствали. Откакто започнало извънредното положение, не я притеснили нито веднъж с наема. Явно са хора, които са съпричастни към проблемите на малкия бизнес. Заради намаления поток от хора, заради затворените училища Гълъбина е загубила голяма част от клиентите си.
Ягоди и плодове
За да компенсира, тя започва да продава свежи ягоди, лимони, зеленчуци. В магазинчето й могат да се намерят готови храни - консерви с боб и леща, повече от вкусни. Също така марки лютеници, почти бутикови, приготвени от българи, но в Македония с тамошна суровина.
Гълъбина е любимка на всички в района. И всички се молят нейната „Габи” да оцелее.