0

К акто пеят класиците, бирата и рокендролът вървят заедно, а ние бихме добавили още и да име нещо с месце за хапване. Ето няколко идеи по въпроса, видени в gotvach.bg.

Наденица

Продукти:

4 парчета пушена наденица

300 мл тъмна бира

500 мл вода

1 с.л. масло

1 глава лук, нарязан на филийки

1 дафинов лист

3 зърна черен пипер

1/2 ч.л. семена копър

 

Приготвяне:

Набождаме наденицата с вилица и я слагаме в дълбок тиган, в който сме сипали водата. Кипваме и похлупваме тигана. Оставяме да къкри на по-слаб огън за около 5 минути. След това изливаме водата от тигана и оставяме само наденицата, като връщаме обратно на котлона. Добавяме маслото в тигана и увеличаваме температурата. Запържваме, докато хубаво се зачерви. След това добавяме в тигана всички останали продукти и оставяме да къкрят, непокрити, за около 5-7 минути, като обръщаме от време на време. Подходяща гарнитура за сервиране е задушено зеле.

Бутчета

Продукти:

6 пилешки бутчета

1 и 1/2 ч.ч. бира

100 мл вода

2 с.л. олио

1/3 пакетче масло

няколко нарязани скилидки чесън - по желание

сол на вкус

1/2 ч.л. червен пипер

черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Осолете пилешките бутчета и ги поръсете с черен пипер. Сложете ги в намазнена тава, полейте около тях с бирата, водата и олиото. Върху бутчетата разпределете парченца масло. Поръсете още веднъж с червен пипер и другите подправки на вкус и ги сложете да се пекат в предварително загряна фурна. Поднесете с гарнитура от печени картофи.

Кюфтета

Продукти:

300 г телешка кайма

1 глава лук

1/2 ч. галета

3 яйца

300 мл бира

1 ч.л. лимонов сок

лют сос на вкус

сол

черен пипер

1 ч.ч. кетчуп

1 ч.л. хрян по желание

1 ч.л. сос уорчестър

 

Приготвяне:

Смесете каймата, нарязания на ситно лук, галетата и яйцата. Оформете малки кюфтенца. Изпечете ги във фурната за около половин час на 190 градуса, или ги изпържете до златисто. Отцедете от излишната мазнина. В тиган смесете останалите продукти. Оставете сместа да къкри около 15 минути. Изсипете кюфтетата вътре и оставете на котлона, на слаб огън, още около 30 минути

Джолан

Продукти:

1 - 2 свински джолана

1 стрък праз

1 глава кромид лук

2 зърна бахар

1 ч.л. прясно смлян черен пипер

сол на вкус

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. кимион на зърна, леко счукан

1 ч.л. розмарин

сол на вкус

200 мл бира

 

Приготвяне:

Свинските джолани измийте и подсушете. Всичко подправки сложете в хаванче и ги счукайте. Сложете джоланите в намазнена тава, в която сте разположили лука на кръгове и накълцания едро праз. Залейте месата с бирата и добре ги натъркайте с подправките. Сложете фолио. Пъхнете тавата да се пече в умерено загряна фурна на 200 градуса за 20-30 минути, след това намалете на 180 и допечете за още час и половина. Махнете фолиото, полейте месото със соса от тавата и запечете още 10-тина минути. Поднесете, нарязано на парчета.