0
Ст темврийската презентация на Apple в Сан Франциско тази година беше много богата на анонси. Компанията представи не само очакваните нови версии iPhone 6s и 6s Plus, но и големия таблет iPad Pro c 12,9-инчов екран и стилус, следващото поколение на приставката Apple TV с поддръжка на Siri, както и Apple Watch Sport в цвят “розово злато”. Като цяло светът изглежда в розови краски за Apple, а това важи с пълна сила за звездата в отбора – iPhone 6s.
iPhone 6s и 6s Plus
Нови цветове. По традиция смартфоните на Apple с маркировката s не се отличават по габарити от предходното поколение. Можете да разберете, че държите в ръцете си нов модел само по два външни признака – буквата s на задния панел и новия цвят на корпуса – rose gold, “розово злато”.
За нещастие на Барби фенките новият смартфон няма Барби-розов цвят, с какъвто се кипреше бюджетният iPhone 5C. При 6s и 6s Plus розовият отенък доминира само при определено осветление, а иначе изглежда златист и дори сребрист. Тъй като в същия цвят ще има и Apple Watch, анализаторите прогнозират, че смартфоните с корпус rose gold ще бъдат едни от най-търсените.
Чувствителност на натиск. Apple обясни, че технологията 3D Touch, която се използва в новите iPhone, се отличава от Force Touch в iPad. Идеята при Force Touch е да различава силата на натиск, а с случая с 3D Touch е да отчита времето за задържане на пръста върху екрана със съответната сила, от което зависят различните сценарии на управление на приложенията. Технологията изисква известно време за привикване. Потребителят трябва да развие усет за “дълбочината”, при която се активира съответната функция. Сценариите на работа с 3D Touch са много. При един от тях – дълго натискане върху иконката на приложението – се появява меню с най-популярните действия. При друг сценарий в съобщенията може да се прегледа отделен диалог или контакт или пък да се търси допълнителна информация в текста (календарни събития, ин­­фор­мация за полет и др.). В зависимост от начина на натиск новите Live Photos се превръщат в кратки клипове.
По-добра камера. iPhone 6s и 6s Plus са с 12-мегапискелова основна камера iSight, която заменя предишната 8-мегапикселова. При нея контрастът, яркостта, цветопредаването и бързината на фокуса са по-добри. Ис­­тинската сила на “s” моделите е обаче в селфитата. Предната камера вече е 5-мегапикселова и снимките са много по-ясни. При натискане 3D Touch в падащото меню има функция, която Apple са нарекли emergency selfie. А за крайно самокритичните селфи маниаци в този режим има бърз достъп до току що направените снимки, за да оцените качеството им и да прецените дали са се получили така, както искате. Цените в САЩ за 16-, 64- и 128-гигабайтовите iPhone 6s с двугодишен договор са съответно $199, $299 и $399. За 6s Plus трябва да се платят още $100.
iPad Pro
Габарити. Новият 12,9- инчов iPad Pro е станал доста по-голям. Особено когато го сравните с последните модели iPad Air 2 и iPad mini 3. Последният изглежда по-скоро като фаблет в сравнение с гигантския таблет. На потребителите, разглезени от ставащите от година на година все по-леки iPad, теглото от 712 грама на Pro ще им се стори стряскащо.
Но идеята на iPad Pro е да бъде по-скоро алтернатива на ноутбуците, а не пораснал таблет. За това говори и цената му, която е подобна на някои модели MacBook Air. Директният конкурент Microsoft Surface Pro 3 е дори още по-тежък – 790 грама, при диагонал на екрана само 12 инча. В сравнение с другите таблети на Apple големият iPad Pro има едно съществено предимство – цели четири високоговорителя на двете къси стени, вместо само два на едната.
Таблетът се държи трудно с една ръка. Но ако се постави на повърхност и се използват аксесоарите, за които ще стане дума по-долу, устройството става много удобно за употреба.
iPad Pro е с новия процесор A9X, който е 1,8 пъти по-бърз от A8X в Air 2. Акумулаторът издържа 10 часа непрекъсната работа. Според Apple таблетът е по-бърз от 80 процента от пуснатите през последните 6 месеца ноутбуци, а графичните му възможности превъзхождат 90 процента от тези устройства.
Стилус. Въпреки заветите на Стив Джобс, че никой няма нужда от стилус, към iPad Pro се продава и чувствителният на натиск Apple Pencil. На външен вид аксесоарът е като обикновена химикалка и с него е много лесно да се рисува. Apple Pencil напомня на цифровите “пера” за специализираните таблети за дизайнери. Единст­ве­ното неудобство е, че за разлика от Mic­rosoft Sur­face Pro 3 тук няма специално място, към което да се прикрепи стилусът.
Клавиатура. Едно работно устройство, каквото е iPad Pro, няма как да мине без външна клавиатура. Кла­­вишите на Smart Keyboard са изпъкнали и при натискане се чува характерно кли­­кане. Аксесоарът се включва към таблета с магнитен конектор и няма нужда да бъде зареждан отделно.
Мултитаскинг. Новият iPad Pro вече наистина дава възможност за работа с две приложения на един екран. Тази функция се активира чрез плъзгане на пръста от ляво на дясно. Има два режима на работа: 1) едното приложение заема три четвърти от екрана, а другото заема малка част вдясно на екрана; 2) двете приложения заемат равни части от екрана. Двата режима могат да се сменят просто с плъзгане на пръста.
iPad Pro ще започне да се продава от ноември. Ба­­зовият модел с 23GB памет и Wi-Fi модул ще струва $800. Върховият – 128GB памет, Wi-Fi и 4Gмодули, е $1080. Препоръ­чи­телната цена на стилуса е $100, а на клавиатурата – $170.
Apple Watch
Компанията не показа втората версия на Apple Watch. Вместо това представи най-достъпната модификация Apple Watch Sport с алуминиев корпус и новите фирмени цветове “злато” и “розово злато”. Новите полиуретанови каишки изглеждат по-добре и са в повече разновидности. В някои магазини ще се предлагат и кожени гривни Hermes за Apple Watch.
Apple TV
Новата версия на телевизионната приставка Apple TV има интеграция с Siri и разпознава гласови команди. Дистанционното управление вече има и сензорен панел. За Apple TV е разработена отделна операционна система на базата на iOS – TV OS. Специално за устройството ще бъдат издадени няколко игри, както и музикалния ритъм-имулатор Beat Sports от Harmonix (Guitar Hero, Rock Band). Телевизионната приставка ще се продава от края на октомври. 32-гигабайтовата версия ще струва $150, а 64-гигабайтовата – $200.