0
Си ия има най-добрият завод за боклук в Европа, след този в Берн. С това се похвали вчера премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на новото съоръжение. “Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. Искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град”, заяви Борисов. Той подчерта, че заводът е 100% общински и е на софиянци. “Няма мечки, вълци, лисици”, пошегува се той, намеквайки, че докато беше кмет сметопочистването на София беше под ръководството на Румен Гайтански с прякор Вълка. “Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави”, каза още премиерът по адрес на бившия председател на БСП и настоящ лидер на ПЕС. Преди години Станишев и столичните социалисти пристигнаха на строителната площадка на завода да берат червените цветя, за да покажат бавните темпове на строителството.

Маковете стоят на входа

на завода, по това време на годината са изкуствени, но напролет ще бъдат истински. Благодаря му, защото това ни амбицира и ето го завода”, посочи премиерът.

Борисов благодари и на зам.-кмета по екология  Мария Бояджийска. Той разказа как, докато е бил кмет, тя нахлула в кабинета му с думите: “Господин Борисов, вие не сте мъж!”, а на неговия въпрос “Аз не съм мъж?”, тя отвърнала: “Ако не отворите Суходол, вие не сте мъж!”. Затова и Борисов отворил проблемното сметище в Суходол, което вече 7 години работи.

Премиерът благодари също така и на посланика на България в Швейцария Меглена Плугчиева, че като вицепремиер по еврофондовете преди години не изпълнила задачата да не допусне проблемът с отпадъците на София да бъде решен. “Такива бяха времената тогава. Тогава беше друго, сега сме толерантни и европейци”, обърна се Бойко Борисов към червения депутат Желю Бойчев, който присъстваше на събитието. Той отбеляза и приноса за завода на бившия екоминистър в кабинета “Орешарски” Искра Ми­­хайлова, която подкрепяла проекта, въпреки че имала задача ГЕРБ да бъде унищожена. “Бяха ми го прикачили като камък на шията”, заяви Борисов.

На тържественото откриване вчера присъстваха и кметът на Столичната община Йорданка Фан­дъкова, зам.- председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Крис­талина Георгиева, ръководителят на ГД “Околна среда” на ЕК Джордж Кремлис, вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Ласло Бараняй, министри и евродепутати.