0

Въпреки самоуправляващия се камиони на Mercedes-Benz, Actros и пълноразмерния луксозен джип Volvo XC90 са важни за света на пълноразмерните автономни превозни средства, също толкова важен е и автомобила на Rinspeed, Σtos. Въпреки че концепцията е само анонсиран продукт, който може би никога няма да се произвежда, това е значително, защото показва, че ще има стилни за шофиране автономни коли в бъдеще.

Спортния стайлинг не е най-интригуващата част от тази концепция, която ще бъде официално представена през януари догодина на Consumer Electronics Show (CES). Това което е най-удивително е интериора на автомобила.

Швейцарският автомобилен производител и тунинг дизайнер казва, че когато е в автономен режим, волана на хибридния спортни автомобили не само се сгъва, но и се прибира в таблото. След това двата вградени в таблото инфоразвлекателни екрани се приближават към пътниците за да им прдоставят по-добра картина.

Може би най-интригуващото е, че Σtos има собствен дрон, който може да "донесе букет цветя на водача поръчани онлайн или дори ги достави директно на щастливия получател", казват от компанията. Когато приключи със зададените му задачи, дрона каца безопасно на своя собствена площадка на задния капак на автомобила. Как той остава на място при висока скорост от Rinspeed не уточняват.

 

Rinspeed всъщност е създал концепция за автономен хибриден спортен автомобил. Някои анализатори си представят света на автономните автомобили населен единствено от компактни хечбек модели и автомобили с размерите на Smart.

Инженерите на Audi допускат, че автономните режими на бъдещите модели биха могли да включват спортен режим, в който колата сама управлява спортно. Това звучи малко глупаво.
В сегашния им вид, не очаквайте да видите всяко самоуправляемо превозно средство да прибира своя волан. Законите вероятно никога няма да дадат възможност за това. От гледна точка на помощните безпилотни самолети, странни неща винаги може да се случат.