0

Л овците ще качват снимка на глигана, елена или друго отстреляно от тях животно в електронна система на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), съобщи Александър Дунчев, шеф на агенцията, в парламента вчера.

Ловците ще качват снимка на глигана, елена или друго отстреляно от тях животно в електронна система на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), съобщи Александър Дунчев, шеф на агенцията, в парламента вчера.

Целта е да се прекратят бракониерството и източването на бюджета с фалшиви разрешителни за лов, коментира той пред „Телеграф“.

Билет

В електронната система ще се качва ловният билет, както и разрешителните за лов, така че да има пълна проследяемост на това, което се случва в ловните полета. Това важи както за държавните, така и за концесионерите и ловните участъци, за които се грижат дружинките.

Това, че разрешителните са на хартия, предполага огромни злоупотреби и възможност за натиск от много често богати ловци или такива, които са със силни позиции във властта, върху служители на ИАГ. Целта е да им се издават разрешителни за лов на определен, основно скъп трофеен дивеч. След това тези разрешителни или ги анулират, или подменят информацията в тях, или пък се вписват неверни данни за отстрела. На практика се правят всякакви манипулации, с които се прикрива незаконният лов и така се ощетяват бюджетите основно на дружинките и на държавните ловни стопанства, каза Дунчев. Той поясни, че със средствата от трофеите, както и с част от парите от разрешителните и ловните билети се поддържат ловните полета, храната за дивеча и подобни дейности.

Схема

Общо взето, се практикува следната схема. Когато е отстреляно хубаво животно, то трябва да се заплати на цени, посочени от МЗХГ. Това важи за държавните ловни стопанства, но и за тези, които са на концесия. Ценните трофеи струват десетки хиляди евро, особено тези от благороден елен. При отстрелването се прави оценителски протокол, но за да спести пари ловецът, заплашва служители и те под натиск анулират разрешителното за съответния лов. След това се вписва, че е отстреляно нещо друго. Също така може да се занижи качеството на трофея. Общите загуби от подобни манипулации възлизат на милиони левове. Странно е как в силни ловни участъци с изявени трофеи няма никакви приходи, каза Дунчев. В сравнение с Унгария парите от българския лов са много по-ниски, което е абсурдно.

Законна

В ловните дружинки се правят и друг вид манипулации. Тъй като по закон, ако е отстрелян ценен трофей на тяхна територия, той не се заплаща, се издават разрешителни на богати хора за тяхна територия. По този начин се получава пълна неравнопоставеност на ловуващите. Едни плащат огромни суми за трофеи, други - жълти стотинки. Най-малко са измамите при частните концесионери, защото те извършват железен контрол, разясни Юлиан Русев, началник-отдел в ИАГ, пред „Телеграф“.

Според Русев обаче организиран ловен туризъм извършват всички по веригата. Приходите от него съответно отиват при концесионерите, в държавните ловни стопанства и ловните дружинки. От своя страна концесионерите плащат ежегоден наем на съответните държавните горски предприятия, а ловните дружинки - не. Така или иначе всички те са длъжни да се грижат за дивеча и ловните полета.

Съпротива

Съпротивата за въвеждането на електронна отчетност е огромна, защото на практика интересите на 120 хиляди ловци сериозно ще бъдат накърнени, каза Дунчев. Въпреки това според Русев има няколко ловни дружинки в различни части на страната, които имат отлични приходи от организиран ловен туризъм, което показва, че не се правят никакви или почти никакви манипулации със закона.

В Благоевград се готвят за лов на диви прасета

Въпреки твърденията, че дивите прасета са изчезнали заради африканската чума по свинете, в Югозападното държавно предприятие има достатъчно глигани. Това разказа Дамян Дамянов, шеф на предприятието, пред „Телеграф“. Кюстендил, Перник, Благоевград почти не са пострадали, има и в Източните Родопи, каза той.

Югозападното държавно предприятие е едно от първите, което се готви да въведе електронната система на проследяване на ловните дейности. Друго такова е Централно Северно предприятие, казаха от ИАГ.