0

П о отношение на искането за оставка на ЦИК, аз смятам, че Комисията за двата месеца успя да свърши своята работа. Това заяви пред БНТ  председателят на ЦИК Камелия Нейкова. "Смятам, че успяхме да организираме провеждането на изборите, не смятам, че сме се провалили, има какво да се желае, аз също смятам, че по отношение на гласуването извън страната ЦИК трябва да положи максимално усилия при следващи избори, да подобри организацията", каза тя.

По отношение на искането за оставка на ЦИК, аз смятам, че Комисията за двата месеца успя да свърши своята работа. Това заяви пред БНТ  председателят на ЦИК Камелия Нейкова. "Смятам, че успяхме да организираме провеждането на изборите, не смятам, че сме се провалили, има какво да се желае, аз също смятам, че по отношение на гласуването извън страната ЦИК трябва да положи максимално усилия при следващи избори, да подобри организацията", каза тя.

По отношение на организацията с приемането на протоколите от секциите извън страната Нейкова заяви, че от години има затруднение до някъде заради наличието на т. нар. междинно звено, "създава се един временен комуникационен пункт, където пристигат всички сканирани протоколи".

Председателят на ЦИК поясни, че ще бъде направен анализ най-вече на времето, на движение на документите и всичко възможно да се подобри тази част от дейността. "Да се скъси времето, през което тези документи от съответната СИК постъпват в този временен комуникационен пункт, от него към ЦИК и обратното към секционните комисии", коментира Нейкова. Според нея не трябва да се допуска при следващите избори толкова членове да чакат т.нар. освобождаване, за да могат да напуснат изборното помещение.

Нейкова поясни още, че са поискали от всички РИК-ове да им дадат подробна информация за обстоятелствата за прекратяване на машинното гласуване, където е имало проблем за да може да минимизират такива проблеми за следващите избори. "На фона на всичките 10 561 машини, едва около 0.5%, или 55-56 машини имаха проблем, който не позволи да се гласува с тях и трябваше да се гласува с хартиени бюлетини с тези избирателни секции. Смяташе, че този процент е приемлив. за да можем да минимизираме такива проблеми за следващите избори. Извън страната всичките 421 машини са работили без проблем“, добави тя.

Според нея не трябва да има две отделни машини при евентуално произвеждане на избори 2 в 1. По думите ѝ ще има опция за отделния вид избор и отделни страници. „Трябва да се помисли в зависимост от наличните машини за гласуване – 9600 и допълнително 1637, там където има повече избиратели, да има две машини, за да става по-бързо изборният процес. Организацията на избори не е въпрос само на ЦИК. Организацията е въпрос на държавата. Предвидено е съхранението на машините да се извършва съобразно решение на Министерски съвет, но такова за момента нямаме. За момента те се съхраняват в частен склад на летището“, допълни тя.