0

П отреблението на агнета по Великден ще падне с 10 до 30 на сто, и то по-специално в сектора на хотелите и ресторантите.

Потреблението на агнета по Великден ще падне с 10 до 30 на сто, и то по-специално в сектора на хотелите и ресторантите.


Това каза пред „Телеграф” съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев.
Ако тази ситуация с мерките заради коронавируса продължи, хората няма да ходят в къщите за гости, където да си занесат и изпекат агне, няма да посещават и ресторантите. Това ще доведе до спад на консумацията. Остава вариантът да си ядат агнешкото вкъщи, но дали изобщо ще го направят, не е ясно, посочи Караколев.


Обикновено по празниците се консумират 600-700 хиляди агнета. Тук обаче не е калкулирано очакваното намаление на потреблението заради коронавируса. Традиционно 50% от агнетата директно се поръчват от фермите.
Внос
Вносът на македонски агнета миналата година е бил към 10-15 хиляди броя. Те обаче са достатъчни да съборят цената в пиковия момент, каза Караколев. Заради коронавируса обаче не е ясно дали внос от Македония тази година въобще ще има.
Под въпрос обаче е и българският износ.
Италия тази година я забравяме. За там и за Хърватска се изнасят общо около 20-50 хиляди БГ агнета. Остава ни само Гърция. Но всяка година износът към съседите е различен, зависи те колко животни имат и колко трябва да допълват от България и Македония. Износът за Гърция се движи обикновено в рамките на 10-20 хиляди агнета, уточни Караколев.
В момента цената на дребно във фермите е 6-7 лева за килограм живо тегло. Тази цена не е мръднала последните години. Колебанията са само в цените на едро.
Ситуацията е доста притеснителна. Има страшно много неясноти какво ще се случи, заяви Караколев. НОКА планира да пише писмо до земеделското министерство с искане за подпомагане на сектора. При всички случаи ще искаме de minimis, каза Караколев.
Апел
Освен това животновъдите настояват правителството да призове веригите в тази сложна ситуация да дадат шанс на родните производители и да зареждат магазините си с български продукти.
Пикът в пазаруването обаче е подминал продуктите от овче мляко. Хората препълваха кошниците си, но се търсеше най-евтиното и жизненоважното. А овчето сирене е скъпо. Основната част обаче остават у посредниците. Фермерите взимат едва 1-1,20 лева за литър овче мляко. Не е нормално при тази цена сиренето да е 16 лева за кило, смята Караколев. Затова правим всичко възможно да скъсим веригата на доставка. Иначе най-ощетени са най-чувствителните звена – производителите и потребителите, посочи той.