0

С ъс сигнали за проблеми със софтуера на машините за гласуване е започнал изборният ден във Великотърновска област, съобщи председателят на РИК - Велико Търново Десислава Йонкова. В сигналите, които са получени в РИК е посочено, че е възможно грешка в софтуера да е причина за размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им.

Със сигнали за проблеми със софтуера на машините за гласуване е започнал изборният ден във Великотърновска област, съобщи председателят на РИК - Велико Търново Десислава Йонкова. В сигналите, които са получени в РИК е посочено, че е възможно грешка в софтуера да е причина за размяна между имената на кандидатите и номерата на преференциите им.

Сигналите са изпратени до ЦИК, очаква се становище, посочи Йонкова, цитирана от БТА. Във Великотърновска област общо 209099 гласоподаватели могат да упражнят правото си на глас в 426 секционни избирателни комисии. Избирателни секции за пациенти с Covid-19 са разкрити в пет лечебни заведения.

Шест мобилни избирателни секции са предвидени за лицата, поставени под задължителна карантина заради Covid-19 в областта. Четири подвижни секции ще обслужват хората с увреждания в областта. Доставените устройства за машинно гласуване са 313. За осем мандата в Четвърти многомандатен избирателен район са регистрирани 241 кандидата от 30 партии и коалиции.

Изборният ден в столицата започна нормално от трите районни избирателни комисии.

В 23 Избирателен район, който включва административните райони Витоша, Изгрев, Красно село, Лозенец, Младост, Панчарево, Студентски и Триадица, някои секции са отворили със забавяне, но изборният ден е започнал нормално. Общо 414 468 са избирателите, които ще гласуват в 621 стационарни изборни секции. Общият брой на подвижните избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия в 23 изборен район е 26.

В 24 ИР, в който влизат административните райони Възраждане, Искър, Кремиковци, Оборище, Подуяне, Сердика, Слатина и Средец, 482 са стационарните секции. Отворени са пет служебни секции в лечебни заведения и една в Централния софийски затвор. Има и пет подвижни секции за хора със затруднено придвижване. Изборният ден е започнал нормално, не са регистрирани нарушения. В 24 ИР има и 11 подвижни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия за хора под карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Общо 493 са изборните секции в 25 избирателен район в столицата, който обхваща административните райони Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел. Изборният ден също е започнал без нарушения, всички секции са отворени за гласуване. Избирателите са 357 239 души. Подвижните избирателни секции за карантинирани са общо 14, съобщиха за БТА от избирателната комисия.

Имащите право на глас пловдивчани гласуват в 488 секционни избирателни комисии /СИК/, разположени в 6-те района на Пловдив. От тях подвижни са 6, предвидени за болни от коронавирус и 18 са разположени в здравни заведения. Това каза за БТА председателят на 16 Районна избирателна комисия /РИК/ Илиян Иванов. По думите му гласоподавателите за тези изори са 308 582.
154 човека, или едва 3 на сто, са поставените под карантина пловдивчани, които са изявили желание да гласуват, каза още Иванов. По последни данни в Пловдив хората под карантина, които имат право на глас, са над 10 000.
Изборният ден започна нормално, не са констатирани нарушения, в малко секции политическите партии правят замени на неявили се членове, уточни Иванов.

Изборният ден в Добричка област започна при необходимия кворум на Секционните избирателни комисии /СИК/, съобщават от Районната избирателна комисия /РИК/.

Шестте депутатски места в Добричкия избирателен район днес си оспорват 205 кандидати от листите на 30 партии и коалиции. Вота си за тях могат да дадат общо 176 273 избиратели, според данните на РИК.
В Добричка област са образувани общо 384 Секционни избирателни комисии /СИК/ като сред тях са и секции в ковид отделения в болници и подвижни кутии за хора, поставени под карантина. Болни с коронавирусна инфекция могат да упражнят правото си на глас в многопрофилните болници за активно лечение в Добрич и в Балчик. С подвижни кутии ще бъдат обходени по домовете им хора, поставени под карантина или изолация в областния град, Балчик и Тервел, посочват от РИК.

И други лечебни заведения в региона разполагат със СИК за пациенти със заболявания - специализираните болници за рехабилитация "Медика" в курортния комплекс "Албена" и "Тузлата" в Балчик, както и двете многопрофилни болници в Добрич и Балчик. Гласоподавателите в домовете за стари хора - в Добрич, тервелското село Полковник Савово и крушарското Добрин, също могат да упражнят правото си на вот на място.

За пръв път на изборите за народни представители днес имат възможност да гласуват 928 младежи от община Търговище. В самия изборен ден пълнолетие навършват седем от тях. Общият брой на рождениците в общината днес е 193, информират от пресцентъра.

Според избирателните списъци, изготвени от ГРАО на национално ниво, в общината има 56 406 избиратели. В град Търговище те са 35 757, а в населените места - 20 449. В две отделни подвижни урни ще могат да упражнят правото си на глас хората с увреждания и карантинираните. Така ще гласуват съответно 44 и 32 граждани.

Също две са образуваните избирателни секции в областната болница. В тази в COVID-зоната ще гласуват 31 души, а в другата - 22 пациенти от останалите отделения на лечебното заведение.

Община Търговище осигурява и специализиран автомобил за придвижване до избирателните секции на граждани с увреждания на опорно-двигателния апарат и на зрението.

Избирателите ще могат да ползват общинския автомобил, след подаване на заявка на телефони 0601 6 86 50 и 0879 292 805 през целия ден. Те следва да представят пред съответното длъжностно лице експертно решение на ТЕЛК за инвалидност, не по-малка от 71%, или епикриза, доказваща временната невъзможност или съществени затруднения за придвижване.

В Пловдивска област имащите право на глас избиратели са 293 491. Те могат да гласуват в 542 секционни избирателни комисии /СИК/, съобщи за БТА председателят на 17 Районна избирателна комисия /РИК/ Дарина Тодорова.

Подвижните секции, предназначени за хората под карантина, са три, други три са разположени в болниците в Карлово и Асеновград. Всички СИК са отворени, на места има неявили се членове, работи се по тяхното заместване, налице е необходимият кворум и изборният ден започна спокойно, уточни Тодорова.

Изборният ден на територията на 11-те общини в област Хасково започна нормално и без проблеми. Това съобщи зам.-председателят на 29 РИК-Хасково Татяна Пальова - Господинова.

На територията на избирателния район гласоподавателите ще избират измежду 223 кандидати от 30 партии и коалиции, които се борят за осемте мандата за народни представители в района. Общо 230 385 жители на областта са с право на глас според предварителните списъци. Те могат да упражнят вота си в разкритите 492 секции в 11-те общини. От тях в 346 има машини за гласуване.

Седем на брой са подвижните секции за поставени под карантина или задължителна изолация. Настанените в COVID-отделенията на лечебните заведения в областта ще бъдат обслужвани от 5 тричленни секционни комисии. Секциите за гласуване на лица с двигателни и зрителни увреждания, които също са подвижни, са 21.

Вот може да бъде подаден и в три специализирани секции - за пребиваващи в следствения арест в Хасково, за пациенти на МБАЛ-Хасково и на специализирания център за психическо здраве също в Хасково.

Във всичките 275 секционни избирателни комисии /СИК/ в Ловешка област изборният ден е започнал нормално, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Валентина Недялкова. Има само двама неявили се членове на СИК тази сутрин и те ще бъдат сменени. Това не е попречило на началото на изборния ден, обясни Недялкова.

С право на глас на днешните парламентарни избори в Ловешка област са 119 148 избиратели, а в община Ловеч - 43 307. Те ще избират петима народни представители от общо 160 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции.

Машинно ще може да се гласува в 176 избирателни секции. В областта са сформирани само четири подвижни избирателни секции за поставени под карантина или изолация гласоподаватели - в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит. Секциите в ковид отделенията са седем. Такива има в многопрофилните болници в Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит, в Държавната психиатрична болница в Ловеч и Белодробната болница към затвора в града, както и в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян.

Пет подвижни секции са предназначени за гласуване на избиратели с увредено зрение и затруднения в придвижването. Разкрити са СИК в ловешкия затвор, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка" и във всички лечебни заведения в областта.
Назначени са 2164 членове на СИК.

Изборният ден в Шести избирателен район започна нормално, всички секции са отворили врати навреме, въпреки че в някои от тях не са се явили членове, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ във Враца Боряна Стаменова.

По данни на ГРАО в изборните списъци са вписани 156 235 жители на област Враца с право на глас, допълни Стаменова. Общо 341 са изборните секции, в които избирателите от областта могат да дадат своя глас. От тях 12 са разкрити в домовете за стари хора във Враца, селата Попица, Липница, Хайредин, Врачанския затвор, както и в болници, включително с ковид-отделения, във Враца, Козлодуй, Бяла Слатина и Роман.

Поставените под карантина ще могат да гласуват в 7 подвижни секциии в общините Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. Още 23 подвижни секции са разкрити за хората с трайна невъзможност да се движат. За избирателите със зрителни и други увреждания са определени секции във всичките 10 общини в областта с улеснен достъп. Общините са обявили телефони, които хората със затруднения в придвижването могат да заявят транспорт, който да ги закара до изборните места. Телефоните са обявени и на страницата в интернет на РИК-Враца.

Нормално и в спокойна обстановка започна изборният ден в област Сливен. В областта имат право на вот 171 769 избиратели, които ще гласуват в 304 секции. В община Сливен секциите са 190. В общия брой влизат разкритите секции в Дома за стари хора, за лежащо болни във Военната болница и в затвора; по една секция е разкрита за COVID-отделенията в областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински", Военната болница и МБАЛ "Хаджи Димитър"; три са подвижните секции в общината, в които ще могат да гласуват карантинирани. В община Нова Загора секциите са 64, като сред тях са секция в Дома за стари хора в с. Баня и подвижна секция за гласоподавателите под карантина. Избирателите са 32 310. В община Котел секциите са 30, а избирателите - 18 927 души. Не е разкрита подвижна секция. В община Твърдица е разкрита една подвижна секция, общият брой на секциите е 20, на избирателите - 11 510 души.
В 14 МИР в Перник 141 кандидати за народни представители, регистрирани в листите на 30 партии и коалиции, ще се борят за четири мандата, съобщиха от РИК. Избирателите в региона наброяват 109 002 души. Сред тях има шестима столетници.

Жителите на Пернишка област ще могат да упражнят правото си на глас в 265 секционни избирателни комисии, които са отворени навреме и изборният процес е започнал нормално. В 168 секции ще се гласува и машинно. Само в най-малката община в Пернишка област - Ковачевци няма машини за гласуване.
Разкрити са пет подвижни секции. Четири от тях са предназначени за хората с увреждания, една е за карантинирани и поставени под задължителна изолация граждани заради пандемията от коронавирус. Четирима доброволци ще обслужват мобилната COVID секция. Седемдесет карантинирани перничани са заявили желание да гласуват, уточни секретарят на общината Мартин Жлябинков.

Хоспитализираните заразени с коронавирус жители на региона също ще могат да упражнят правото си на вот. В МБАЛ "Рахила Ангелова" и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести по трима доброволци ще работят в специално създадените СИК-ове в COVID зоните. В най-голямото здравно заведение в областта - МБАЛ "Рахила Ангелова" е открита и секция за лежащо болните. В домовете за възрастни хора в Брезник, Радомир, Трън и ковачевското село Сирищник също има специализирани секции. Шестима столетници днес могат да упражнят правото си на вот.

Целият състав на ОД на МВР е ангажиран с охраната на изборния процес. Работи и дирекция "Български документи за самоличност". Създадена е необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта, или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени, или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.