0

И зработен от месинг паметник на живописеца Никола Манев дари на чирпанлии авторът му Владимир Кондарев. Високата 2,20 м фигура в цял ръст на световноизвестния живописец е монтирана насред ново кръгово кръстовище, което ще носи името му.

Изработен от месинг паметник на живописеца Никола Манев дари на чирпанлии авторът му Владимир Кондарев. Високата 2,20 м фигура в цял ръст на световноизвестния живописец е монтирана насред ново кръгово кръстовище, което ще носи името му.

Направата на монумента е струвало на община Чирпан около 20 000 лв, средства са изцяло за материалите и леенето. Кондарев припомня, че се е запознал с пристигналия току от Париж в Града на Яворов Манев преди близо 3 десетилетия и останал още тогава възхитен от виталността и непринудеността му. „Беше отворен за разговори с всеки, който го поздравеше, нямаше никакво големеене у него, споделяше че е роден „случайно“ в Пазарджик и че се чувства чирпанлия. Откупи и дари на чирпанлии  строената през Възраждането Тянкова къща, която беше реституирана и запусната от наследниците на някогашния й стопанин. Превърна я в галерия и беше истински щастлив, че е съсед на дома, където е роден любимия му поет Яворов. Това ме подтикна да настоявам паметникът му да бъде в съседство с паметника на поета-харамия.“, сподели Кондарев, който е директор на художествената галерия „Георги Данчов-Зографина“. Освен фигурата в цял ръст той е изработил и глава на Никола Манев от бронз, която предстои да бъде поставена край паметната плоча, където се съхранява урната с праха му.

Новият паметник ще бъде официално открит късно вечерта на 22 септември. Лентата ще прережат брата на живописеца, актьора Добромир Манев и сина му Александър Манев.

В момента Владимир Кондарев работи над паметник на поета Димитър Данаилов – Моряка, седящата върху пейка и обсипана с есенни листа фигура ще бъде поставена в същия парк на Чирпан. Тя трябва да бъде готова до 3 декември, когато се навършват 100 години от рождението  на лирика . Тогава ще излезе и сборник с избрани стихове на Данаилов, инициативата е на фондация „Яворов“ и община Чирпан.