0

Шоколадово-бисквитени бонбони със захаросани череши

Специално от goodfood.bg
Продукти за 36 бонбона:
260 г обикновени бисквити
1 ч.ч. смлени орехи
125 г меко масло
100 мл прясно мляко
50 мл нес кафе
1 ч.ч. пудра захар
36 захаросани череши
100 г бял и 100 г черен шоколад
Смелете бисквитите и орехите в блендер. Към тях добавете останалите продукти (без шоколадите) и размесете добре. Разтопете шоколада в две отделни купички. С четка намажете с шоколад гнездата на силиконова форма за бонбони. Поставете във фризера да стегне. Извадете формата и във всяко шоколадово гнездо поставете от бисквитената смес, черешка и отгоре пак от сместа. Поставете формата пак във фризера (може и в хладилник, но във фризера става по-бързо) до стягане на бонбоните. Освободете бонбоните от формата и ги поставете в хартиени кошнички.

Мока трюфели
Продукти за около 25 малки трюфела:
150 г черен шоколад
(ползвах 60%)
40 г натурално какао на прах плюс допълнително за овалване на трюфелите
2 с.л. + 1 ч.л. силно еспресо*
125 мл течна сметана
* Ако не обичате вкуса на кафе, заменете го с какао, с вода или увеличете количеството сметана с 5 с.л.
Начупете шоколада на парченца и го сложете в купа на водна баня заедно с 2 с.л. еспресо и 40 г какао. Разтопете с разбъркване до хомогенност. Загрейте сметаната в тенджерка, докато започне да завира. Пресипете в купа, добавете 1 ч.л. еспресо и шоколадовата смес и разбъркайте енергично. Оставете в хладилника за 3-4 часа. Оформете трюфелите и оваляйте добре в какао. Съхранявайте на стайна температура.
Шоколадови ягодови кубчета
250 г шоколад (бял или тъмен)
около 200 г ягоди (средни)
Разтопете шоколада на водна баня, като бъркате постоянно и внимавате да не прегрее. След разтапянето на шоколада го разпределете във формички за лед и оставете за кратко да се охлади, след което поставете и ягодите, докато шоколадът е още мек. Оставете в хладилник да се охлади.
Здравословни ястия от goodfood.bg
Сьомга със семена и салата с мандарини
ПОРЦИИ 2; ПОДГ. 10 мин; ГОТВЕНЕ 15 мин
2 филета сьомга (по 140 г), без кожата
2 ч.л. мед
2-3 с.л. смесени семена
ЗА САЛАТАТА
2 мандарини
1 с.л. зехтин
1 с.л. червен винен оцет
50 г кресон
250 г сварено цвекло, нарязано на полумесеци
1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Намажете рибните филета с половината от меда. Поръсете с черен пипер и притиснете семената. Печете в тава около 15 мин, докато рибата стане готова.
2. Обелете и нарежете мандарините на парченца. Смесете сока, който ще пуснат, със зехтина, оцета, сол и пипер, за да направите дресинга за салатата.
3. Разбъркайте заедно кресона, цвеклото, мандарините и дресинга. Разделете в две чинии и сложете по едно парче риба във всяка.
ЗА ПОРЦИЯ: 473 ккал, 35 г протеини, 20 г въглехидрати, 28 г мазнини, 5 г наситени мазнини, 5 г фибри, 18 г захари, 0,5 г сол.
Люто телешко с боб и кисело мляко
ПОРЦИИ 4; ПОДГ. 5 мин; ГОТВЕНЕ 45 мин
Ако сте вегетарианци, заменете телешкото с още една консерва боб и използвайте зеленчуков бульон.
1 ч.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана
250 г телешка кайма, без мазнини
1 с.л. сос от люти чушки и още за сервиране
1 с.л. кажунска подправка
2 х 400 г консерви боб, отцеден
400 г консерва нарязани домати
1 кубче телешки бульон
2 квадратчета натурален шоколад, 70% какао
малка връзка магданоз, нарязан
сварен кафяв ориз и нискомаслено кисело мляко, за сервиране
1. Загрейте зехтина в тиган и запържете лука на умерен огън, докато омекне. Сложете каймата, поръсете със сол и пипер и я запържете до кафяво, като я раздробите на малки парченца. Добавете лютия сос и кажунската подправка. Разбъркайте и гответе още 1 мин.
2. Прибавете боба и доматите, натрошете кубчето бульон. Налейте консерва вода и оставете да ври 20-30 мин, докато се сгъсти. Добавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи. Прибавете повечето магданоз.
3. Разпределете ориза в купички, отгоре сложете от телешкото и по малко кисело мляко, поръсете с останалия магданоз и още лют сос, ако желаете.
ЗА ПОРЦИЯ: 372 ккал, 28 г протеини, 26 г въглехидрати, 13 г мазнини, 5 г наситени мазнини, 9 г фибри, 9 г захари, 1,3, г сол.
За още изпитани кулинарни идеи посетете ни и на goodfood.bg